De pil
De pil wordt de belangrijkste uitvinding van de twintigste eeuw genoemd. Het idee dat je als vrouw zelf over je zwangerschap kan beslissen, was echt revolutionair. Desondanks staan de tijdschriften vol van alle bijwerkingen die de pil heeft op je lichaam. Deze bijwerkingen zijn zowel positief als negatief. Zo kan de pil puistjes verminderen, bloedverlies verminderen en een regelmatige cyclus stimuleren. Het zou zelfs zorgen voor een lagere kans op darm- en eierstokkanker. En je kunt natuurlijk niet zwanger worden. Dit klinkt allemaal prima, maar toch zijn er ook een aantal minder leuke kanten. Zo kun je van de pil minder zin in seks krijgen, maar kun je je ook somberder voelen. Doordat je minder hormonen binnen krijgt in je stopweek kan het leiden tot hoofdpijn. Dat klinkt allemaal niet zo leuk, daarom twijfel ik of ik moet stoppen met de pil of niet. Vooral het idee dat ik er elke dag bewust voor kies om hormonen in te nemen geeft me een beetje de kriebels.
Test wat bij je past
Wisselen van anticonceptiemiddel klinkt makkelijk, maar welke kies je dan? Je hebt de anticonceptiering, het spiraaltje, het anticonceptiestaafje, de prikpil en de anticonceptiepleister. Overal zitten voor- en nadelen aan en het is lastig om door de bomen het bos te zien. Nu heb ik een testje op internet ontdekt over welk anticonceptiemiddel het beste bij je past. Aan de hand van een aantal stellingen geef je aan wat voor jou belangrijk is wanneer het gaat over anticonceptie. Hierbij moet je denken aan, dat je er niet vaak aan moet denken, dat je ongesteld worden wil kunnen plannen en dat niemand erachter kan komen dat je anticonceptie gebruikt.
Wat kies je dan?
Uit het testje kwam bij mij als eerste optie het spiraaltje uit en als tweede de anticonceptiering. Zo’n advies maakt mijn eigen keuze wel makkelijker. Toch weet ik nog niet zeker wat ik zal doen. Het is toch een best grote beslissing die je neemt. Voorlopig blijf ik toch nog maar even aan de pil en ik ga mezelf er nog eens verder in anticonceptie verdiepen. Wil jij ook meer informatie over anticonceptie, kijk eens op de site van sense.