De twee Vierdaagsetochten

Ieder jaar op de derde dinsdag van juli starten in Nijmegen duizenden mensen met het lopen van de Vierdaagse. Iedere wandelaar loopt 30, 40 of 50 kilometer, niet niks dus. Daar heb ik veel respect voor. Wat veel mensen vergeten is dat een andere tocht al op de zaterdag ervoor begint. Een tocht die ikzelf jaarlijks loop. Ik heb het over de Vierdaagse feesten.

Op de zaterdag voor de derde dinsdag van juli starten in Nijmegen duizenden mensen, waaronder dus ikzelf, met feesten. Iedere feestganger loopt minimaal vijf rondjes door Nijmegen. Verschillende podia passeren de revue. Persoonlijk hoogtepunt is altijd het rondje Kaaij. Een wat rustiger gedeelte en daarom kan ik daar altijd genieten van de omgeving.

Waar wandelaars altijd worden aangemoedigd door feestvierders, worden feestvierder op hun beurt weer aangemoedigd door verschillende artiesten. Een mooie wisselwerking. Wanneer ik er zelf bijna doorheen zit kan ik door de aanmoediging van bandjes, DJ’s, zangers en zangeressen toch het einde van de rit halen. Het einde van de feestdag is vaak het begin van de dag voor de wandelaars, zo lopen beide tochten mooi in elkaar over.

De laatste dag is waar alles samenkomt. Wandelaars worden feestvierders en feestvierders blijven feesten. Deze dag is het zwaarst, feestgangers hebben nu zes dagen feesten in de benen. Soms denk ik dat ik niet meer door kan die laatste dag. Dan denk ik aan de wandelaars die ook gewoon 50 kilometer lopen zonder piepen. Ik hoop dat de wandelaars, wanneer ze bijna niet meer kunnen, ook aan mij denken. Vrijdagnacht/zaterdagochtend zit het er weer op en gaat iedereen met een tevreden gevoel naar huis.

Ik ga me weer voorbereiden op de tocht van vandaag. Proost!

Foto: JZ85

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.