De wondere wereld van M.C. Escher

Misschien klinkt zijn naam je niet heel bekend in de oren. Maar ik ben ervan overtuigd dat jij al eens in aanraking bent gekomen met het werk van Maurits Cornelis Escher. Of beter gezegd: M.C. Escher

Je hebt zijn prenten misschien al zien hangen bij de tandarts of in het wiskundelokaal. Bij mijn tandarts hingen er werken van Escher aan het plafond, dus ik heb heel wat afspraken naar zijn kunstwerken liggen turen! Kunstenaars komen niet zo snel in het wiskundelokaal te hangen, maar bij Eschers beroemdste werken spelen wiskundige principes, vormen en ideeën een belangrijke rol. Niet gek dus dat menig wiskundeleraar zijn of haar lokaal aankleedt met zijn kunst.

Escher was een Nederlandse kunstenaar en is geboren in Leeuwarden. Escher is bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën (steendruk), waarin hij dus speelde met wiskundige principes. Want dat wiskundige aspect aan zijn werk, maakt zijn werk juist interessant! In zijn werk worden vaak onmogelijke of oneindige constructies uitgebeeld of zijn er patronen die geleidelijk in totaal andere vormen transformeren. Ik weet nog precies welke prent er in het wiskundelokaal hing. Dat was deze print:

Op deze afbeelding zie je het water oneindig stromen, wat eigenlijk onmogelijk is. Maar deze afbeelding is zo aantrekkelijk om naar te blijven kijken, want Eschers werken blijven me heel erg prikkelen. Steeds weer volg je het water omhoog en dan van de waterval af. En dat gaat zo maar door. En wat ik nog het allerbelangrijkste vind bij kunst is dat je er niet snel op uitgekeken raakt. En dat gebeurt bij Escher echt niet.

Maar eigenlijk moet je zijn werk zelf ervaren. Een ander voorbeeld van die oneindigheid kun je goed zijn bij deze, door hem ontworpen, kubus.

Escher speelt met licht en donker en met het perspectief (veraf en dichtbij) en dat levert een interessant beeld op. Misschien betrap ook jij jezelf, net als ik, erop dat je alsmaar die lijnen van de kubus met je ogen blijft volgen. Het blijft voor mij ook altijd een leuk spel om de logica te proberen te achterhalen. Maar dat lukt je natuurlijk niet.

Hier nog een mooi werk van Escher:

Ook hier blijf je die trappen beklimmen met je ogen. Steeds bewandel je een andere route en dat kun je oneindig blijven doen.

Ik ben trots dat er zo’n groot kunstenaar van Nederlandse bodem komt en ik ben blij dat hij mijn wereld steeds weer verwondert!

Wil jij Escher jouw wereld ook laten verwonderen? Er is in Den Haag een museum gewijd aan deze grote kunstenaar. Je kunt hier terecht voor meer informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.