Dwalen in een duister verleden

Knikkende knieën en een knoop in je maag – geloof me, je ervaart het als je een bezoek brengt aan The Amsterdam Dungeon. Als je de site bezoekt, als je in de trein zit en als je staat te wachten voor een dicht touw en nog even naar de WC vol bloedspetters gaat. Gek genoeg houdt het daarna wel zo’n beetje op. The Dungeon is vooral grappig en ook goed in elkaar gezet.

Zaterdag 21 december waagden Judith en ik ons aan deze “unieke, spannende ‘walkthrough’ show die je kunt zien, horen, aanraken, ruiken en voelen (zoals de site het noemt). De ingang van The Dungeon is al overweldigend. Alle mederwerkers zijn gekleed als 17e-eeuwse burgers en Judith mocht mijn hoofd eraf hakken voor de foto. We vroegen of we mochten filmen, maar dat was helaas niet toegestaan. Eenmaal door de gang gelopen moesten we wachten tot de volgende tour begon. Het tripje naar de WC was ook niet zo geruststellend. Ik daalde af naar een kelder en werd verwelkomd met een aardig “RIP”.

Het principe van de tour is dat je langs verschillende kamers met 17e-eeuwse taferelen gaat. In de ene kamer word je verkocht aan een VOC-schip, in een andere word je tong eruit getrokken, er is een lijkenkamer en een brandstapel voor heksen. Het engste is als je ergens zit en het licht gaat uit. In The Dungeon ben je niet bang voor wat er is, maar voor wat er zou kunnen komen. Stel nou dat er ineens iemand naast je zit als het weer licht wordt?

Bij de meeste ‘shows’ hadden ze een vrijwilliger nodig. Ik ben gelukkig nooit aangesproken, maar er zaten een paar mensen in onze groep die een aantal keer wel de pineut waren. Eén jonge vrouw, uit Duitsland of Engeland, had de meeste pech – waarschijnlijk omdat ze het bangst keek. Dus mocht je bang zijn: laat het niet merken.

De acteurs waren echt goed, en de setting ook. Fascinerend vond ik vooral ook de lift. De tour begon in een lift die -4 aangaf toen we uitstapten. Ik kan me alleen maar herinneren dat we nog verder naar beneden zijn gelopen. Zouden ze dan ook dat onder-de-grond-gevoel faken? Met een gevoel van opluchting stonden we een uurtje later weer buiten. Maar echt eng vond ik de shows niet(op het donker na), en ook niet echt leerzaam trouwens. Het was wel een leuke en grappige ervaring. O, en het afscheid? “We will get you next time.”

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf The Amsterdam Dungeon ervaren? Speciaal voor onze lezers hebben we een mooie aanbieding, 7,50 euro korting op de reguliere entreeprijs. Bestel hier je tickets. Deze aanbieding is geldig t/m 2 maart 2013.

Wil je weten hoe onze dag in Amsterdam er verder uitzag? Kijk dan onderstaand filmpje voor beelden van de stad in Kerstsfeer en lees ook Judith's blog!

Bron beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.