Eerste rijles

Na lang sparen en rondzoeken op internet vond ik dat ik wel eens toe was aan mijn rijlessen. Ik had nog nooit eerder rijlessen gehad en was nog niet begonnen aan mijn theorie. Ik ben ooit één keer eerder op een boerenweggetje gaan rijden met mijn vader om te voelen hoe het nou is.

Een tijdje terug had ik uiteindelijk mijn eerste rijles.

Ik zat twee dagen ervóór en zeker de dag zelf helemaal in de stress. Waar zaten ook alweer de koppeling en het gas? Ik haal ze steeds door elkaar! Lees, ohjah.. 10 minuten later: shit, vergeten! Uiteindelijk heb ik er een ezelsbruggetje voor gevonden (gekregen eigenlijk): de koppeling zit links, daarom het het ook ‘koppelLINKS’.

Iets rustiger ging ik uit school naar huis: “Over een uur heb ik afgesproken bij het station, dus ik heb de tijd”. Een tijdje later moest ik snel fietsen en ging alles fout, waardoor ik keihard moest fietsen om nog op tijd te komen.

De stress begon weer te stijgen. Rijden, gas geven en remmen, achter het station? Daar waar alle studenten langs komen, op precies het tijdstip dat ik er kom? Krijg ik niemand achterop? Kan ik wel op tijd remmen als er weer iemand zonder te kijken oversteekt? Ik wist dat de rij-instructeur dat óók kon, maar toch… Het was míjn les, ík moest het doen en ík moest het kunnen. Ik wil niet dat hij meteen een slechte indruk van me heeft.

Uiteindelijk was ik er: ik was nét op tijd. Ik mocht meteen op de bestuurdersplaats gaan zitten.. SHIT! We gaan niet eerst naar een rustig stuk weg? Moet ik echt híer gaan rijden met deze drukte?
Eerst hebben we overlegd wat ik wilde en kon en heb ik een theorieboek en cd-rom te leen gekregen. Daarna mocht ik gaan rijden.

De rij-instructeur gaf gas, koppelde, schakelde en remde. Ik hoefde alleen te sturen en de richting aan te geven. We reden langs de drukste wegen van de stad.

Na de les ging ik weer op weg naar huis, helemaal rustig. Dat was makkelijk! Als ik nou had geweten dat ik alleen maar hoefde te sturen… dan was ik een stuk rustiger geweest.

Inmiddels begint er toch wel weer wat spanning op te bouwen voor de volgende les (want het blijft nog steeds spannend) – maar wel gezonde spanning.

Dus: moet je nog beginnen aan je rijlessen? Maak je niet te druk, je hoeft niets te doen wat je niet kan.

Foto: sendasmile e-cars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.