Het gekke brein van de mens

  • 95% van ons gedrag is onbewust, en slechts 5% is bewust. Weinig hè? Kun jij je voorstellen dat bijna alles op de automatische piloot gaat? Fietsen, lopen, praten, tandenpoetsen en zo kan ik wel even doorgaan. Maar wat is dan dat bewuste? Bijvoorbeeld als je heel lang spaart voor een mooi horloge of een voor een tv op je kamer. Je denkt eerst goed na welke je koopt en beslist dit niet even één, twee, drie.
  • Mensen zijn kuddedieren, oftewel we doen gewoon wat iedereen doet. We doen dit kopieergedrag omdat we erbij willen horen. Niet voor niets dat bijna iedereen Social Media heeft! Want wat als jij iets mist wat je vrienden doen of zeggen? Of dat ene evenement dat alleen op Facebook is aangekondigd. Dat wil je niet toch?
  • Als je iemand aardig of leuk vindt neem je veel sneller iets aan dan van iemand die je onaardig of niet leuk vindt. Dit doe je niet bewust, maar toch is het echt zo. Daarom werkt mond-tot-mond reclame ook zo goed. Als een goede vriend zegt dat de sportschoenen die je graag wilt heel goed zijn, wil je ze graag hebben. Maar als jouw vijand met die schoenen rondloopt, denk jij echt nog wel een keer extra na. En denk aan de reclames met beroemdheden. Bijvoorbeeld de reclame van Nespresso met George Clooney, dan wil je toch ook een Nespresso?!
  • Wanneer er een product in de winkel staat als actie, dus bijvoorbeeld: van €9,99 voor €6,99, wordt het veel beter verkocht dan wanneer het gewoon zonder actie in de winkel staat voor €6,99. Echt bizar, maar echt waar! Ik had het vorige week zelf ook in de supermarkt, er stond een bordje voor de pepernoten: ‘Afgeprijsd’. Ik dacht meteen: ‘ah leuke actie, neem ik mee’. Toen ik bij het schap kwam, stond op het schapkaartje dezelfde prijs. Als ik dit wist dan had ik ze misschien nooit meegenomen… Ingetrapt dus!

Ik ben op school en in mijn dagelijks leven veel met dit onderwerp bezig. Ik weet hoe het in elkaar steekt, maar toch ga ik ook mee met het gedrag van ‘iedereen’. Ik koop die ‘goedkope’ pepernoten en ik doe gewoon lekker mee aan Social Media. Grappig toch? Wat zit de mens toch gek in elkaar hè?

Er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort weetjes, maar voor nu vond ik deze leuk om met jullie te delen. Maar als jij nog een hele leuke hebt, twijfel niet en deel deze dan in de reactie. Ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.