Instagram: geen echte wereld

Ik gebruik Instagram dagelijks. Ik plaats zelf niet veel foto’s, maar kijk vooral naar wat er allemaal voorbijkomt. Ik hou van koken en vind het leuk om gezonde recepten uit te proberen. Ik volg daarom wat bekende foodies om inspiratie op te doen. Maar daar word ik niet altijd happy van. Mijn borden zien er namelijk nóóit zo perfect uit.

En dan heb ik het nog niet over de perfecte lichamen van deze foodies. Natuurlijk weet ik wel dat de foto’s in goed licht worden gemaakt, dat ze bewerkt worden én dat er een filter overheen zit. Ik probeer me dus ook te bedenken dat deze meiden er niet allemaal zo perfect uitzien. Maar toch is het moeilijk om je niet steeds af te vragen: waarom ziet mijn leven er niet zo uit?

Mijn hele Instagram staat vol met foto’s van mensen op verre reizen, mooi opgemaakte borden met gezond eten of een sfeerimpressie van een gezellige avond. Niemand van mijn vrienden plaatst iets als hij een baaldag heeft, of als hij er een dag niet uitziet.

In Engeland is onderzoek gedaan naar de effecten van 5 verschillende social media. Van alle social media zorgt Instagram voor de negatiefste effecten. Gebruikers worden heel onzeker van de foto’s die ze voorbij zien komen. Ik dus ook. Zelf probeer ik om wat meer om mij heen te kijken en wat minder op social media. Van de mensen om mij heen zie ik het namelijk ook als ze een wat mindere dag hebben. De mensen om mij heen zijn écht en dat betekent voor mij meer dan de mensen op mijn scherm.

Word jij ook weleens onzeker van foto’s op Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.