Mooi weertje hé?

Wij Nederlanders hebben het vaak over het weer. ’Mooi weertje hé’, is dan ook een veel gebruikte zin. Of ‘wat een vieze regen zeg!’. We hebben altijd wel iets over het weer te melden. Dit is ook wel handig want je kan makkelijk ergens over praten. Dus als een oer-Hollandse meid wilde ik mijn blog van deze week over het mooie weer van de afgelopen dagen schrijven.

Vol enthousiasme begon ik het prachtige weer van het weekend te beschrijven. Dat ik maandagochtend nog met handschoenen aan moest fietsen omdat mijn vingers anders zouden bevriezen dat was een bijzaak. Ook mijn sjaal moest overal mee naar toe want de wind was koud. De zon maakt mij vrolijk, dus mijn blog was al snel geschreven.

Opeens vroeg ik me af waarom ik zo nodig over het weer wilde schrijven. Waarom is het weer zo’n belangrijk onderwerp voor Nederlanders? Je hoort het overal ‘Nederlanders praten graag over het weer’. Ook buitenlanders valt het op, die Nederlanders bespreken altijd het weer. Maar waarom eigenlijk?

Het weer is een makkelijk onderwerp om een gesprek aan te knopen. Ook verandert het weer in Nederland vaak. Op het ene moment schijnt de zon en het volgende moment regent het pijpenstelen. Maar of dit nou de reden is? Ook wordt gezegd dat Nederlanders control-freaks zijn en daarom graag over het weer praten. Hier hebben we namelijk geen invloed op.

Ik besluit deze vraag te Googlen. Behalve cursussen voor buitenlanders kom ik weinig tegen. Een goede verklaring kan ik zelf niet bedenken. Waarom denk jij dat Nederlanders vaak over het weer praten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.