NY Day 2 – Part 2

Na een korte pauze werd er een video-conferentie (hoe cool!?) opgestart met de Rabobank in California, de RNA (Rabobank National Association). We kregen een presentatie van een dame die ook origineel uit Nederland komt, maar nu alweer 5 jaar in Amerika zit voor de Rabo. Zij legde(helaas gewoon in het Engels :p) meer uit over de verschillen tussen de bank in NY en de RNA, en speelde in op hoe de Rabo inzet op de vier thema's van World=U: voedsel, welzijn en welvaart, klimaat en wereldburgerschap. Daarna belden we met een hoge pief van de RNA. De verbinding was niet zo best, de boxen stonden de andere kant op en de man vertelde heel enthousiast veels te veel, dus ik ben bang dat ik daar mijn aandacht niet echt bij kon houden.

Na dat gesprek mocht een aantal jongeren van World=U aan de slag met onze toffe presentatie. Het was tof om te zien dat er meteen interesse was voor bepaalde projecten, dat alle mensen buiten de groep ook hard mee gingen denken en dat we zo mooi in gesprek konden gaan. Na ons zegje en het overleggen en vragen stellen, kwam er een mevrouw van Just Food aan het woord. Dat is een soort educatieve instelling die boeren helpt om hun producten lokaal te laten groeien, maar ook lokaal te verkopen. Dan kun je denken aan moestuintjes op de daken van wolkenkrabbers, maar ook aan boerderijen aan de rand van de suburbs van New York. De organisatie heeft een landbouwschool in NY gestart, helpt buurten met het verzorgen en verdelen van verse groenten, het opzetten van kippenrennen, maar helpen ook met educatieve programma's. Amerikaanse kinderen die denken dat een ei uit de supermarkt komt(en die zijn er helaas), denken dat na een ontmoeting met een onderdeel van Just Food zeker niet meer. Het was supermooi om te horen hoe inspirerend de spreker ons vond, maar ik merkte dat ik van haar project ook erg enthousiast werd. Op dat gebied is het jammer dat de actie in Almere al uitgevoerd is: we hebben nu geen experts meer nodig om ons raad te geven. Gelukkig kunnen we wel ervaringen delen op deze manier.

Na de afsluiting kregen we nog een goodiebag mee van de Rabo (altijd goed!), kregen ze van ons een doosje stroopwafels en was het weer op naar het hotel. Daar hadden we drie kwartier om ons even op te frissen, een powernap te doen of ons te vervelen, en daarna gingen we wandelend naar het Empire State, waar we onder gingen eten. Onder ja, in café Heartland. Na het diner ging de groep uit elkaar. Zoals gezegd, ik ben nog een beetje jetlagged, dus ik ging braaf terug naar het hotel. Even onder de douche gesprongen, waar ik de hele tijd heen en weer aan het rennen was omdat de temperatuur steeds schommelde tussen ijskoud, goed, en bloedheet, en daarna naar bed. Morgenochtend moeten we om 7.15u in de bus zitten omdat we gaan helpen bij een soort voedselbank. Het wordt een lange dag maar ik denk ook wel erg mooi. Voor nu, bye bye en morgen komt er weer een blog online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.