Ondernemen, je doet het vaker dan je denkt

Een (eigen) onderneming. Je zit 5 dagen in de week op je kantoor, belt wat rond, regelt dingen en het allerbelangrijkste: je verkoopt de producten of diensten die jouw bedrijf aanbiedt. Maar ondernemen is meer dan het hebben van een eigen bedrijf. Je staat er vaak niet bij stil, maar ik weet zeker dat ook jij al heel wat dingen hebt gedaan die te maken hebben met ondernemen.

Denk bijvoorbeeld aan die ene keer dat je als jongetje van elf het gras maaide bij je opa en oma. Nadat het gras lekker kort was en stond te pronken in de zon gaf je opa je een rijksdaalder en zei daarbij: ‘ bedankt jongen, hier heb je een kleinigheidje, koop er maar wat leuks van!’ Ook al was je je het er waarschijnlijk niet van bewust, het maaien van het gras voor je opa en oma is ook ondernemen. Je hebt namelijk een dienst aangeboden en hebt hier wat geld voor teruggekregen.

De wisselwerking tussen aanbieden en ontvangen is bij ondernemen erg belangrijk. Je doet dus iets voor iemand en krijgt hier iets voor terug. Wat je terug krijgt kan erg variëren en hoeft niet per se geld te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook snoepgoed krijgen of een goed gevoel overhouden aan het gedane werk. Zo is een goed voorbeeld van iets wat op het eerste gezicht niet op ondernemen lijkt het uitlaten van de hond van je buurvrouw. Je doet het namelijk omdat je het leuk vind en niet omdat je er wat mee wilt verdienen. Toch ‘ verdien’ je onbewust wat aan het uitlaten van de hond, je hebt namelijk een voldaan gevoel nadat je de hond hebt uitgelaten en je hebt een leuke middag gehad.

Nu moet er niet worden gedacht dat als je in een supermarkt werkt je ook een ondernemer bent, ook al ontvang je geld voor het werk dat je gedaan hebt. Het grote verschil tussen het werken in een supermarkt en het hebben van een eigen bedrijf/ het uitlaten van de hond van je buurvouw is dat je in de supermarkt een baas boven je hebt. Ondernemen is een activiteit waarmee veel vrijheid gepaard gaat en waarbij je geen baas boven je hebt.

Ondernemen is dus zeker niet saai, begin lekker met iets wat je echt leuk vindt! Helaas kan het ook voorkomen dat iets wat je aanbiedt niet verkocht wordt omdat niemand het wilt hebben. Geef dan zeker niet op, maar pas je idee aan daar waar het nodig is. Een goed voorbeeld hiervan komt van het fastfoodrestaurant Döner King. 15 jaar geleden werd dit restaurant geopend in Nederland en verkochten ze de kebab die in Turkije zo succesvol is. Helaas sloeg deze kebab niet aan in Nederland en kreeg het restaurant geen inkomsten. Toen hebben ze het recept veranderd voor ons Nederlanders en nu is Döner King ook al 15 jaar succesvol in Nederland.

Er zijn heel veel jongeren die al met ondernemen bezig zijn of zijn geweest. Hoe kijk jij nu aan tegen het ondernemerschap? We zijn benieuwd wat jongeren hier van vinden. Als jij je stem wilt laten horen klik dan hier.

Bron: JustyCinMD

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.