Perfecte Tanden

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een beugel, heeft er een gehad of krijgt er één.1 op de 3 jongeren heeft namelijk een beugel. Soms is het inderdaad nodig, maar ik denk lang niet altijd. Ik vind het de grootste onzin als mensen een beugel nemen om mooiere tanden te krijgen. Van mij mogen ze, maar ik zou het echt niet doen.

Gelukkig hoef ik geen beugel. Ik moet er niet aan denken om zo’n stuk ijzer in mijn mond te hebben. Alles blijft er in vast zitten, het is lelijk en enorm pijnlijk en om niet te vergeten het is ook nog duur! 2200 euro voor een behandeling en je moet ook nog maandelijks laten controleren, dit kost 400 à 800 euro per jaar.

Wat ik mij nou afvraag is of we nu opeens allemaal slechtere tanden hebben die zijn scheefgegroeid of wil iedereen gewoon perfecte tanden hebben en is een scheve tand niet goed genoeg meer? Ik denk eerlijk gezegd het tweede. ‘’Ja het hoeft niet, maar het is wel beter, zegt de orthodontist’’. Nee goh, weet je wel hoeveel geld hij daarmee verdient? Natuurlijk is het altijd beter, maar voor wie? Het doet me een beetje denken aan die Amerikaanse plastische chirurgen die ook vinden dat er aan iedereen wel wat te sleutelen valt.

Het zijn niet alleen de jongeren die een beugel hebben. Ook steeds meer volwassenen hebben een beugel. Z’on stuk ijzer in je mond is natuurlijk niet mooi en al helemaal niet op die leeftijd, maar daar is gelukkig een oplossing voor bedacht: de Invisalign, de onzichtbare beugel. Het is een soort hockey bitje maar dan meer in de vorm van je tanden. Dit kost alleen wel 1000 tot 1500 euro extra per kaak. Je kunt natuurlijk niet de ene helft zichtbaar en de andere helft onzichtbaar doen dus kost dit al weer 2000 tot 3000 euro extra. Dure grap voor een paar rechte tanden.

Het is bekent dat Nederlanders heel snel een beugel nemen. Dit is niet zo gek want in Amerika kost een gemiddelde behandeling $6000, in Oostenrijk €4000, in Duitsland €3500 terwijl het in Nederland maar €2200 kost. Maar of het nou altijd nodig is. Ik betwijfel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.