Ramadan

De Ramadan is een jaarlijkse maand waarbij moslims (en niet-moslims), dertig dagen lang niks eten, drinken of roken van zonsopgang tot zonsondergang. De reden dat moslims dit doen is om respect te tonen aan arme mensen die vaak hele dagen niets kunnen eten of drinken en daar misschien wel aan sterven. En om dichter bij hun geloof te staan. Tijdens de Ramadan moet je dan ook (alleen als je het geld ervoor hebt) geld geven aan iemand die het hard nodig heeft. Dit hoeft geen groot bedrag te zijn, al is het maar 5 euro.

In de maand Ramadan draait het ook veel om geloof. Velen gaan dan naar de moskee om 5 tot 6 keer per dag te bidden en soms nog extra’s. Je bidt dan tot Allah.

Tijdens het vasten zijn er een aantal dingen, naast het eten en drinken, die je vasten kunnen verbreken. Dit zijn, geslachtsgemeenschap (dit mag wel na het eten), kauwgom geldt ook als eten of hevig bloeden (bijvoorbeeld een bloedneus, open wond of ongesteldheidsbloed). Als je een van deze dingen meemaakt tijdens het vasten, mag je dan ook de rest van de dag gewoon eten en drinken. Wel moet je na de Ramadan, de dagen inhalen die je niet hebt kunnen vasten.

Als je per ongeluk iets eet dan is het niet erg en telt je vasten nog steeds. Dit gebeurt mij heel vaak als we het avondeten klaarmaken en ik per ongeluk iets proef.

Wanneer je moet beginnen met vasten weet ik niet precies. Ik begon er mee toen ik er echt klaar voor was en dat was op mijn 15e. Zelfs toen heb ik een paar dagen niet gevast. Het is namelijk best moeilijk. Vorig jaar, toen ik 16 was, was de eerste keer dat ik echt heel de Ramadan heb gevast. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik een paar dagen, waarbij ik ongesteld was, nog niet heb ingehaald.

Dit jaar wordt naar mijn idee de eerste keer dat ik echt volop meedoe aan de ramadan. Ik wil gelijk na de ramadan mijn dagen inhalen, zodat ik die niet vergeet. Ook ben ik van plan om 5 keer te bidden, dit heb ik namelijk nooit gedaan (ook niet tijdens de vorige Ramadan).

Verder vind ik de Ramadan erg leuk, vooral in Marokko. Je vergeet het niet eten en niet drinken compleet. Overdag ben je op je werk, met familie en vrienden of lig je misschien wel te slapen. Je hebt in ieder geval afleiding. Ondanks dat sommigen erg chagrijnig kunnen worden van het niet eten, drinken of roken, lijkt toch iedereen het naar zijn zin te hebben. Het is een soort kerst, maar dan een maand lang, met een grote afsluiter: het Suikerfeest. Je eet elke avond enorme maaltijden met je familie en vrienden, er hangt een leuke sfeer en je blijft tot laat op. Vooral in Marokko kan je na het eten de stad in. (Kleding-) winkels zijn dan open en de stad krioelt van de mensen. Dit jaar breng ik de Ramadan grotendeels door in Nederland, wat een grote uitdaging voor mij gaat worden, aangezien ik gewoon om 6 uur op moet staan voor school. Maar ik zet mijn beste been voor en hoop op een gezellige maand.

Foto: yeowatzup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.