Spreken is zilver, een goede speech is goud!

Wilders maakte gebruik van retoriek. Retoriek is een manier van spreken om mensen te overtuigen. Het wordt ook vaak als iets negatiefs gezien, waarbij veel wordt gezegd, maar weinig inhoud wordt verteld. Veel ‘blabla’ en weinig inhoud dus! Maar wat kun je nu doen om een speech goed te laten klinken?

Goede opening

‘Mag ik even uw aandacht’ is niet de meest sterke. Begin daarom met een goede zin die iedereen meteen aanspreekt. Een goed begin is het halve werk. Je zou kunnen beginnen met een voorbeeld zoals ‘1 op de 10 mensen is volgend jaar arm’.

Persoonlijk verhaal

Gebruik een persoonlijk verhaal. Wilders richtte zijn pleidooi op de mensen thuis in plaats van de rechters en vertelt over zichzelf. Hij wil een punt maken over veiligheid en vertelt over wat hij zelf elke dag meemaakt met al zijn beveiliging. Maar ook bijvoorbeeld Obama gebruikt vaak verhalen over mensen die hij heeft ontmoet. Met een persoonlijk verhaal spreek je je publiek sneller aan.

Metaforen

Als je een metafoor gebruikt kan je het publiek een beeld laten vormen bij je verhaal. Een metafoor is een vergelijking met een beeld. Bijvoorbeeld: ‘dat meisje is net een slang’. Je bedoelt dan, zij is zo lenig als een slang. Het is een goed middel om mensen aan jouw kant te krijgen. In Amerika wordt eigenlijk altijd een metafoor gebruikt. Zo zei Obama bijvoorbeeld dat bezuinigen op innovatie en onderwijs is als het lichter maken van een te zwaar vliegtuig door de motor eruit te halen.

Belangrijkste woorden herhalen

Herhaling zorgt ervoor dat jouw boodschap beter blijft hangen. Probeer dus regelmatig je belangrijkste punten en metaforen te herhalen.

Krachtige afsluiting

Net als goed openen is het ook belangrijk om sterk te eindigen. Het einde wordt vaak onthouden, dus het is belangrijk dat je niet het kaarsje langzaamaan laat uitbranden. Zo eindigde Obama zijn overwinningsspeech met: Laten we aan de wereld laten zien, waarom wij in het beste land ter wereld wonen. En eindigde Wilders met ‘Spreek mij vrij, spreek ons vrij’.

Wil je een goede speech zien? Kijk dan eens naar dit voorbeeld van Obama!

https://www.youtube.com/watch?v=LBSUTPftN9E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.