Sta op!

Zo stond ik op het station te wachtten op de bus. De trein reed niet dus stond ik samen met ongeveer 50 anderen buiten te wachten tot de NS-Zet-Bussen-In-Bus kwam. Het was koud en aan het regenen. Na 25 minuten wachten kwam de volgende trein het station binnen en een nieuwe lading met gestrande reizigers kwam eraan om samen met ons te wachten op de bus.

Na nog eens 20 minuten kwam er eindelijk welgeteld één bus. Daar konden never-nooit-niet de ondertussen meer dan 100 reizigers in. De reizigers die net aankwamen en nog maar 5 minuten stonden hadden echt geen zin om in de regen te wachten en zonder rekening te houden met ons, die al 50 minuten stonden te blauwbekken, duwden ze zichzelf massaal die bus in.
Nou vond ik dat eigenlijk al asociaal maar het kon blijkbaar nog net even erger. Niemand had ook maar enig oog voor het mannetje dik in de tachtig dat naast mij ook al 50 minuten in de regen stond. Hij was compleet natgeregend en stond te bibberen achter zijn rollator, niet sterk genoeg om zichzelf ook die warme bus in te duwen.

Dat was mij te veel. Ik vond dat een ‘niet oké’ situatie. Ik duwde me door de massa heen, ging pontificaal midden voor de bus opening staan en schreeuwde: MENSEN EN NU IS HET KLAAR! JULLIE WACHTEN! Ik gebaarde naar het mannetje dat hij langs mij heen moest komen en die warme, droge bus in.

De dankbaarheid die van dat gerimpelde gezicht afstraalde zal ik nooit vergeten. Na dat mannetje heb ik geroepen dat nu eerst de mensen die al lang stonden te wachten de bus in mochten. Mensen die eerst vol eigenbelang en egoïsme zichzelf die bus in drukten stonden nu, ietwat pissig, langs de kant om plaats te maken voor hen die al een uur in de kou stonden. Ik voelde me goed over mezelf op dat moment. Ik heb een klein verschil kunnen maken.

Ik hoop dat ik voor die mensen op het station een voorbeeld ben. Ook jullie wil ik hiermee een boodschap mee geven. Kijk om je heen, zie de mensen en niet alleen jouw eigen behoeftes. Dat niet alleen, maar durf ook op te staan wanneer je ziet dat iemand jouw hulp nodig heeft. Spreek luid, laat je horen, wees een voorbeeld en sta op! Doe wat juist is en help anderen dit ook te doen. Zo gaan we samen de verhuftering van Nederland tegen. Dat is toch een fijn idee?

Mijn moeder zegt altijd LIEF DOEN. Misschien moeten we die raad maar eens ter harte nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.