Trillend Heelal

Tomatensoep!?

Ik stel me het heelal vaak voor als tomatensoep met ballen. De gehaktballen stellen dan de planeten en sterren voor. Hoeveel ballen er in de soep zitten weten we niet en ook niet hoe groot de kom tomatensoep is. Onze aarde drijft dus in een oneindige grote kom met tomatensoep, waarin alles met elkaar in verbinding staat.

De interessantste vraag vind ik of er ergens in deze ‘tomatensoep’ nog een planeet met leven is. En vooral ook hoe dit eruit zou zien. Zoals de aliens in Monster vs. Aliens? Of zouden ze eruitzien zoals in Star Wars? En ik vraag me af of die wezens ook verbranden wanneer ze te lang in de zon zitten

Einstein

Einstein, een grote natuurkundige uit de vorige eeuw, vroeg zich niet af of er een planeet met leven is, maar of het heelal kan trillen. Ja, trillen zoals een Mona-pudding op een bord trilt.

Waarom vroeg Einstein dit zich af? Zijn voorganger Newton ontdekte dat een appel altijd naar beneden valt door de zwaartekracht. Maar wat die zwaartekracht precies is, was nog onbekend. Einstein dacht dat zwaartekracht kleine trillingen waren. De trilling tussen appel en de aarde is te klein om te meten. Tussen grotere objecten in het heelal is de trilling groter en makkelijker te meten. Als een groot object trilt door de zwaartekracht dan zal een kleiner object dit ook doen.

Met het trillen van het heelal bedoelen de onderzoekers de zwaartekrachtgolven. Dit is vergelijkbaar met de golven in de soep wanneer je er een lepel in legt. De soep zal gaan trillen waardoor er soepgolven ontstaan die zich voortbewegen naar de rest van de kom. Deze golf zal alle gehaktballen in de kom bereiken en mee laten bewegen. Zo beweegt de aarde mee met de zwaartekrachtgolf. Het is onderzoekers gelukt dit te meten waardoor de vraag van Einstein na honderd jaar eindelijk beantwoord kan worden. Het heelal trilt!

En nu?

De doorbraak van de eeuw wordt het genoemd, de ontdekking van zwaartekrachtsgolven. Deze kennis kan ingezet worden om meer over het heelal te weten te komen. Hierdoor kan onderzoek naar zwarte gaten of andere planeten gedaan worden. Misschien wordt mijn vraag; ‘of aliens ook verbranden als ze te lang in de zon zitten’ ooit wel beantwoord.

Mocht je dit onderwerp interessant vinden, bekijk onderstaand filmpje eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.