Het is de hoogste berg op de wereld: de Mount Everest. De afgelopen dagen is de Mt. Everest veel in het nieuws geweest. De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold is overleden nadat hij de top bereikt had. Ook een Australische en Indiaanse klimmer zijn overleden. Veel bergbeklimmers overlijden omdat ze last hebben van hoogteziekte. Hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Dit zorgt voor hoogteziekte. Op de top van de Mt. Everest zit maar 30% zuurstof ten opzichte van op zeeniveau. Ook is het er kouder, meer Uv-straling en een lagere druk.
Het lichaam van Eric Arnold zal deze week door sherpa’s naar beneden gedragen worden. Het is niet altijd mogelijk om een lichaam naar beneden te dragen. Helikopters kunnen op die hoogte niet komen en de omstandigheden zijn vaak té zwaar om de lichamen naar beneden te dragen. Op de Mt. Everest liggen zo’n 200 verongelukte klimmers.
Maar wie zijn die sherpa’s eigenlijk?
De sherpa’s wonen al lange tijd bij de Mt. Everest. Hun lichaam heeft zich aangepast en kan beter zuurstof opnemen. Hierdoor kunnen de sherpa’s goed tegen de hoogte. Tot 8000 meter hebben sherpa’s geen problemen met minder zuurstof in de lucht. Bijna alle bergbeklimmers nemen sherpa’s mee op hun expeditie. De sherpa’s dragen hun spullen, koken en zetten de tent op. Veel bergbeklimmers nemen extra zuurstof mee voor tijdens hun klim.
Is dat niet valsspelen?
Als je de top bereikt terwijl andere mensen je spullen dragen en je extra zuurstof krijgt heb je dan wel zélf de Mount Everest bedwongen? De klimmers trainen jarenlang voor deze tocht. Ongeveer 1/10 van deze ervaren klimmers overlijdt tijdens hun expeditie op de Mt. Everest. Zelfs als ze zuurstof mee hadden en sherpa’s. Eigenlijk is het bereiken van de top en levend terugkomen van de expeditie al een grote prestatie, met zuurstof of niet.
Zonder zuurstof en sherpa’s de top bereiken is Reinhold Messner in 1980 voor het eerst gelukt. De belg Jelle Veyt gaat het dit jaar ook proberen. Hij vindt extra zuurstof en sherpa’s valsspelen. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij zelfs: ‘Ik heb meer schrik om mijn droom te laten varen dan om te sterven'. Op zijn eigen site plaatst hij regelmatig een update. Begin mei was het plan om Camp 2 te verlaten en verder te klimmen.