Vincent van Gogh: neerlandsch trots!

Ik was altijd geneigd de prachtige werken van grote Nederlandse schilders voor lief te nemen, omdat je hier als Nederlander mee opgevoed wordt. Pas veel later heb ik de schoonheid van hun werken ontdekt. In het bijzonder maakte Vincent van Gogh veel bij me los. Dat gebeurde tijdens een schooluitje naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum is ingedeeld in verschillende tijdsperiodes. Binnen die periodes zie je aan van Gogh’s werk of het goed ging of juist heel erg slecht ging met de kunstenaar. Want Vincent heeft erg veel last gehad van zijn psychische gezondheid.

De eerste scheurtjes in zijn psychische gezondheid zijn te zien als Vincent een goede vriend en schilder Gauguin bedreigt met een scheermes. De twee woonden samen in Frankrijk en discussieerde graag over kunst. Soms verliepen deze discussies wel heel heftig en Vincent begon tekenen van verwarring te vertonen. Toen Gauguin dreigde te vertrekken was Vincent zo in de war dat hij zijn vriend bedreigde. Later die avond sneed hij zijn eigen linkeroor af. Dit gebeurde rond 30 december 1888.

De maanden erna ging het op en neer met Vincents psychische gezondheid. Hij was bang voor een nieuw incident en liet zich daarom vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy. Nadat hij wat hersteld was verliet hij de inrichting. Vincent vertrok naar het platteland van Auvers-sur-Oise vlak bij Parijs. Hier had hij genoeg rust en kon hij gemakkelijk zijn broer opzoeken in Parijs. Toch bleven zijn ziekte en de onzekerheid over de toekomst hem de baas. Hij schoot zichzelf met een pistool in de borst en overleed aan zijn verwondingen op 29 juli 1890. Kijk naar zijn werken uit verschillende jaren en zie hoe zijn gezondheid zijn werk beïnvloed heeft.

Vincent schildert los en expressief in de tijden dat het goed gaat met hem. Werken die laten zien dat het goed ging met de schilder zien er zo uit:

Vincent van Gogh, De oogst, 1888

Vincent van Gogh, Vissersboten op het strand van Les Saintes-Maries-de-la-Mer, 1888

Deze schilderijen allemaal in 1988 geschilderd. Vincent beleefde op dat moment een bloeiperiode in Frankrijk. Het valt op dat de schilder in deze werken naast de gebruikelijke harde kleuren ook plaats gemaakt heeft voor lichtere kleuren. Hij schilderde ook losjes, dat zie je aan de lichte en verfijnde penseelstreken verf die hij op het doek gezet heeft.

Maar de schilder heeft ook veel sombere dagen gekend. Voorbeelden van schilderijen waarop je dat kan zien zijn:

Vlinders en klaprozen 1889

Boomwortels 1890

Deze werken zijn in 1889 of 1890 gemaakt. In 1888 gebeurde het oor incident, waarna hij zichzelf in 1890 vrijwillig liet opnemen in de psychiatrische inrichting. Deze werken zijn veel donkerder vergeleken met de werken uit 1888. De penseelstreken zijn dik en breed op het doek gezet. Alsof Vincent boos was toen hij aan het schilderen was. De kleuren zijn ook een stuk donkerder en de lijnen zijn dikker. Ik vind al zijn werken prachtig en het is bijzonder om te zien hoe zijn schilderijen in de loop van de tijd zijn veranderd onder invloed van zijn psychische gezondheid. Vincent heeft nog zoveel meer mooie werken. Wil je zijn werken verder ontdekken? Neem hier eens een kijkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.