Wat speelt er bij de schietpartij in Orlando?

Afgelopen zondag ging een man, Omar Mateen, met een wapen naar binnen bij een gayclub in Orlando. Op dat moment waren er ongeveer 300 mensen binnen. Hij heeft daar verschillende mensen neergeschoten en gegijzeld. In totaal heeft deze aanslag drie uur geduurd voor de politie binnenviel. Omar is toen ook door de politie doodgeschoten.

Deze schietpartij heeft geleid tot 50 doden en 53 gewonden. Het is de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van Amerika. De politie heeft gelukkig nog 30 gijzelaars kunnen redden. Nog niet alles is bekend over de schietpartij, bijvoorbeeld wat er zich precies heeft afgespeeld in die drie uur dat hij daar binnen was. Wel komen er een aantal thema’s op borrelen naar aanleiding van deze afschuwelijke gebeurtenis:

Motief

Waarom heeft de schutter dit gedaan? Dat is het eerste wat ik mezelf afvraag wanneer zoiets gebeurt. Wat bezielt iemand om onschuldige mensen dood te schieten? Omar zou in beeld zijn bij de FBI, omdat hij zich wel kon vinden in de filosofie van IS. De vader van Omar zegt juist dat het niet om religie ging, maar om dat hij homoseksualiteit afschuwelijk vond. Ook heb ik gelezen dat Omar zelf homo was maar dit niet van zichzelf kon accepteren. Wat uiteindelijk zijn motief ook is geweest, het verandert er niets aan dat er veel mensen om het leven zijn gekomen. Ik denk alleen dat als er meer inzicht komt in waarom mensen zoiets doen, dat je ook kan voorkomen dat het weer gebeurt.

Wapenwet

Deze schietpartij heeft ook de discussie over de wapenwet in Amerika weer gestart. In Amerika is een wapen kopen bijna net zo makkelijk als een pak melk halen. In de Amerikaanse grondwet staat dat mensen het recht hebben om wapens te bezitten en te dragen voor zelfbescherming. Obama heeft dit jaar aangegeven een strengere wapenwet te willen invoeren, zodat het niet meer zo simpel is om een wapen te kopen. Alleen blijkt dit moeilijker dan gedacht, dit wordt vooral tegen gehouden door de NRA (grootste wapenorganisatie van Amerika).

Omar was beveiliger bij het bedrijf G4S (grootste beveiligingsbedrijf ter wereld), dus hij wist hoe hij met een wapen moest omgaan. Hij kon op deze manier verschillende wapenvergunningen aanvragen, ook het wapen waar hij deze aanslag mee heeft gepleegd. Misschien was dit met aangescherpte wetten niet gebeurd. Alleen vraag ik me af of dat zo is. Het feit dat je een wapen hebt wil natuurlijk niet zeggen dat je er mensen mee gaat neerschieten. Mijn vader heeft ook een kruisboog, maar ik ga er niet vanuit dat hij die morgen op mensen gaat richten. Ik denk alleen dat het kopen een stuk moeilijker moet worden gemaakt en er geregistreerd moet worden wie welke wapens heeft.

Complottheorie

Hoe gek het ook klinkt, er zijn mensen die zeggen dat de schietpartij een complot was. Deze schietpartij zou namelijk een false flag operatie zijn, een operatie die zo is opgezet dat het lijkt alsof die is uitgevoerd door een ander land of organisatie. Zo kan Amerika deze schietpartij als reden gebruiken om een oorlog met IS te beginnen. De aanslagen van 11 september worden ook gezien als een false flag operatie om Irak en Afghanistan binnen te vallen. Ik word alleen al misselijk bij het idee dat dit misschien een vooropgezet plan is alleen om ergens anders oorlog te beginnen. Dat er zoveel onschuldige mensen dood zijn gegaan als een excuus om IS aan te vallen.

Dit zijn de onderwerpen die mij zijn opgevallen in de media naar aanleiding van de schietpartij in Orlando. Wat is jou nog opgevallen? Deel het hieronder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.