Veilig in het verkeer

Hoe zit jij op je fiets, je scooter of achter het stuur? Oortjes in en luisterend naar muziek? In gedachten verzonken? Of whatsappend met je vrienden? Veiligheid in het verkeer begint altijd met jezelf.

Met je telefoon op de fiets

Veel jongeren zitten op de fiets met hun telefoon. Ze denken dat bellen, whatsappen of muziek luisteren geen kwaad kan als je op de fiets zit. Maar dat klopt niet! Het is zelfs verboden. Je kunt een boete van € 140 krijgen als je op de fiets een telefoon in je hand houdt. Afleiding is één van de grootste oorzaken van ongelukken in het verkeer. Als je afgeleid bent, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Je ziet alles net iets later en je reageert langzamer dan je normaal zou doen. Je brengt daarmee niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar. Kijk op Komveiligthuis.nl voor meer informatie over de verschillende veilig in het verkeer campagnes van de overheid.

In Nederland is het verboden om een elektronisch apparaat vast te houden op de fiets. Gebruik je jouw telefoon toch terwijl je fietst, dan kun je hiervoor een boete krijgen.

Andere verkeersdeelnemers

Als fietser of op een scooter ben je kwetsbaar. Bij een aanrijding ben jij degene die het meeste risico loopt. Het enige wat je eraan kunt doen is je aan de regels houden én zelf goed opletten. Dus probeer je bewust te zijn van de andere verkeersdeelnemers: de auto's, mensen op hun elektrische fiets, de bussen en de vrachtauto's.

Alcohol en drugs

Voor alcohol en drugs in het verkeer gelden strenge regels. Als je gedronken hebt of drugs hebt gebruikt, is de kans dat je een ongeluk krijgt groter. Je reageert trager, je ziet minder en je kunt je minder goed concentreren. Als je op de fiets onder invloed bent van alcohol en drugs kun je ook een boete krijgen.

Tips

  • Zit je op de fiets of achter het stuur? Dan is het beter om je telefoon niet te gebruiken. Zo houd je je focus beter vast. Zet het geluid van je telefoon uit, of berg hem op in je tas.
  • Er kunnen altijd andere mensen op de weg zijn die roekeloos rijden en jou in gevaar kunnen brengen. Let daarom altijd goed op als je deelneemt aan het verkeer.
  • Is het niet duidelijk wie er voorrang heeft? Voorrang neem je niet, je krijgt het.
  • Zorg dat je de verkeersregels kent en toepast.
Filmpje: Veilig in het verkeer
Bron: Opvoedinformatie Nederland
De jongerenadviseurs maakten een filmpje over veiligheid in het verkeer. Waarom is het gevaarlijk om in het verkeer op je telefoon te zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.