Lastiggevallen worden via internet

Als iemand je lastigvalt via internet, dan is dat natuurlijk heel vervelend.

Steeds opnieuw lastiggevallen worden door dezelfde persoon, noemen we stalken. Ook steeds sms-en, WhatsAppen of mailen is stalken. Of steeds berichten over jou posten op Facebook of Twitter.

Wie stalkt wie?

Meestal gaat het om personen die elkaar kennen. Bijvoorbeeld een jongen die een meisje stalkt, omdat hij graag aandacht van haar wil. Of een meisje die haar ex blijft achtervolgen.

Wat kun je ertegen doen?

Als je via internet lastiggevallen wordt, is dat niet jouw schuld. Bedenk dat de dader ziek is en hulp nodig heeft.

Probeer de berichten zoveel mogelijk te negeren en volg het stappenplan op de website Meldknop.nl. Stalken is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie, ook als het om een bekende gaat.

Wat doet stalken met je?

Als je gestalkt of gepest wordt, denk je misschien dat het aan jou ligt. En word je misschien onzeker of bang. Maar het is niet jouw schuld. Het probleem ligt bij degene die stalkt. Vaak is er iets mis met de dader en heeft hij of zij zelf hulp nodig.

Identiteitshack

Zodra je merkt dat iemand op internet jouw foto's, naam en andere persoonlijke zaken publiceert, moet je meteen in actie komen. Hoe meer de gegevens zich verspreiden, hoe moeilijker het wordt om alles weg te krijgen.

 • Meld bij de beheerder van de site dat er misbruik is gemaakt van jouw persoonsgegevens of foto's. Soms is dat lastig. Vraag dan hulp bij bijvoorbeeld HelpWanted.nl, Pestweb.nl of Vraaghetdepolitie.nl.
 • Houd alles bij, maak screenshots (printscreen, of met een knipprogrammaatje) als bewijs voor de politie.
 • Als je weet wie de dader is, stap dan naar de politie in je eigen buurt en overleg met de wijkagent. Als het iemand van school is, zoek dan eerst hulp via een docent of je mentor.

Kijk ook eens bij:

 • Cyberpesten
 • Foto's en filmpjes versturen
 • Privacy op internet
 • Meldknop.nl - stappenplan tegen stalken
 • Helpwanted.nl - hulplijn voor online grensoverschrijdend gedrag. Zij bieden praktische hulp en persoonlijk advies aan iedereen die te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag. Je kunt met ze chatten, mailen of bellen. Dit is altijd gratis en anoniem.

3 reacties op “Lastiggevallen worden via internet

 1. Yasmine schreef op

  Geachte Heer/Mevrouw,

  ik word al 5 jaar en 8 maanden gestalkt via internet een vrouw die beweert dat ik met haar man vreemd ben gegaan. ik ken die vrouw niet nooit gezien omdat ze heel veel volgers online heeft gingen mensen haar helpen. Ze wilt me niet met rust laten ze woont in de buiten land en ik in mijn eigen land. Ik snap niet waarom ze zegt dat ze me kent. Ik wil u vragen of jullie mij kunnen helpen. Door dat ze me ging stalken heb ik mijn school niet af gemaakt kon niet werken, nu zit ik thuis. Ik wil vragen of jullie mij kunnen helpen ben radeloos weet niet meer wat ik moet doen.

  Met vriendelijke groet,

  Yasmine Kipasa

  1. Buurtwerker Mensenwerk Hogeland schreef op

   Beste Yasmine,
   Wat een vervelend verhaal. Ik stuur jouw bericht door naar onze aanmelddienst. Zij nemen dan contact met jou op.

   1. Buurtwerker Mensenwerk Hogeland schreef op

    Kun je jouw e-mailadres en telefoonnummer even aan mij doorgeven? Dan kunnen we ook contact met jou zoeken. Graag via: p.russchen@mensenwerkhogeland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.