Omgaan met iemand met een psychische stoornis

Een psychische aandoening, zoals autisme, een eetstoornis of een depressie kun je niet altijd aan iemand zien. Het hoeft een vriendschap ook niet in de weg te staan. Maar misschien vraag jij je wel af hoe je ermee moet omgaan. Houd je er rekening mee of behandel je iemand juist zoals alle anderen?

Onzeker

Je kunt je onzeker voelen als je omgaat met iemand die een psychische aandoening heeft. Soms merk je dat je vrienden het gek vinden als jij met iemand omgaat die op sommige punten anders is. Het komt ook voor dat jongeren zich verplicht voelen om met iemand om te gaan die een aandoening heeft (bijvoorbeeld door de druk van familie).

Tips

 • Accepteer iemand met alle kenmerken die bij de aandoening horen. Je kunt er niks aan veranderen.
 • Vraag hoe iemand behandeld wil worden en of hij of zij hulp nodig heeft.
 • Vergeet jezelf niet, ook al wil je het beste voor iemand. Wil of kun je niet helpen? Vraag het dan aan een persoon die je vertrouwt.
 • Praat ook eens met de familieleden of vrienden van de persoon die jij kent. Zij hebben misschien tips of oplossingen voor iets waar jij tegenaan loopt. Je kunt van hen leren door te kijken hoe zij ermee omgaan.

2 reacties op “Omgaan met iemand met een psychische stoornis

 1. Emma schreef op

  Ik vind het interessant dat in het artikel benoemd wordt dat je psychiatrische klachten vaak niet kan zien, maar dat ze er wel zijn. Ik herken dit in mijn familie. Als kind vond ik het best ingewikkeld om met sommige familieleden om te gaan, omdat ik niets aan ze kon zien maar wel wist dat er iets aan de hand was. Wat een goede tip om te praten met vrienden en familieleden en hen om tips te vragen. Als kind kon ik dat natuurlijk nog niet echt, maar dat ga ik nu proberen!

  1. Buurtwerker Mensenwerk Hogeland schreef op

   Succes Emma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.