Waar ga ik wonen na de scheiding?

Als je ouders gaan scheiden, zal een van de twee waarschijnlijk ergens anders gaan wonen. Maar wat betekent dat voor jou?

Mag ik kiezen waar ik ga wonen?

Als je nog geen 18 bent, mag je niet zelf kiezen bij wie je gaat wonen. Wel mag je je mening geven aan de rechter. Die beslist daarna wat hij het beste vindt voor jou.

Als je 18 wordt, mag je zelf kiezen waar je gaat wonen. De eerder gemaakte afspraken zijn dan niet meer geldig.

Ik ben het niet eens met de rechter

Heeft de rechter besloten dat je bij de ene ouder moet wonen, maar ben jij het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.

Neem contact op met de Kinderrechtswinkel bij jou in de buurt. Zij kunnen je er alles over vertellen.

Co-ouderschap

Sommige gescheiden ouders kiezen voor co-ouderschap. Dat betekent dat je evenveel dagen bij je vader, als bij je moeder woont. Misschien vind je dat fijn, omdat je allebei je ouders even vaak blijft zien. Maar het kan ook zijn dat je het helemaal niet fijn vindt.

Praat erover met je ouders

Het is belangrijk dat je praat met je ouders over waar jij graag wilt wonen. Want jouw mening telt ook!

Soms is dat lastig, bijvoorbeeld omdat je ouders veel ruzie hebben. Bedenk dan dat jouw ouders jou het liefst gelukkig zien en het beste voor jou willen.

Even je hart luchten?

Het is fijn om je verhaal te vertellen, dat lucht op. Praat er dus ook eens over met iemand anders die je vertrouwt, bijvoorbeeld met een vriend, vriendin, leraar of mentor op school. Of met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Op VillaPinedo.nl kun je in contact komen met een buddy.

Je kunt ook bellen of chatten met De Kindertelefoon: 0800-0432. Of laat een berichtje achter op het forum van VillaPinedo.nl. Ben je ouder dan 18, kijk dan eens op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Kijk ook eens bij:

Filmpje: Je mening telt! - Het kinderverhoor
Bron: Villa Pinedo
Ga mee met Susan en Esther naar de kinderrechter en bekijk hoe zij het gesprek ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.