Transgender en genderdysforie

Als jij je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren, dan heet dit 'genderdysforie'. Dit betekent letterlijk 'onvrede met je geslacht'. Voel je je een meisje terwijl je met een jongenslichaam bent geboren? Of voel je je een jongen terwijl je met een meisjeslichaam bent geboren? je kunt jezelf dan een transgender persoon noemen.

Ben ik transgender?

Misschien voelde jij je altijd al anders, maar weet je niet zeker wat dat is. Het kan zijn dat jij je in je meisjeslichaam meer jongen voelt, of andersom. Of dat je je deels jongen, deels meisje voelt. Er zijn transgender mensen die de ene dag als jongen en de andere dag als meisje gekleed gaan. In het Engels wordt dat 'gender fluid' genoemd. Lees er meer over op de site Iedereenisanders.nl, op NJI.nl of op Sense.info. Luister in ieder geval naar je eigen gevoel en geef jezelf de tijd om erachter te komen.

Wat is een trans man of trans vrouw?

Een trans man of trans vrouw is iemand die via een operatie andere geslachtskenmerken heeft gekregen. Bijvoorbeeld een man van wie de penis door een chirurg is veranderd in een vagina, heet een trans vrouw. Lang niet alle transgender mensen willen zo'n operatie. Het gevoel van onvrede met het eigen geslacht, verschilt per persoon. Door je kleding, kapsel of make up te veranderen kun je ook laten zien dat je een andere identiteit hebt dan die waarmee je bent geboren.

Praat over je gevoel

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk een jongen bent, ook al heb je een meisjeslichaam? Of dat je een meisje bent, ook al heb je een jongenslichaam? Of voel je je iets ertussenin? Weet je het nog niet? Praat over jouw gevoelens en twijfels met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, familie of een goede vriend(in). Dat lucht op en helpt je bij het maken van keuzes. Wil je liever eerst praten met iemand die je niet kent? Kijk dan op Genderpraatjes.nl. Hier kun je chatten of bellen met vrijwilligers.

Het kan ook fijn zijn om met jongeren te praten, die dezelfde gevoelens hebben. Met de Jong&Out-app van het COC kunnen LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar In een veilige online omgeving nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weet je dat veiligheid voorop staat en dat de privacy wordt gewaarborgd.

Op Transvisie.nl vind je veel verschillende mogelijkheden voor contacten, online en in groepen.

Van geslacht veranderen?

Wil je graag van geslacht veranderen, meld je dan aan bij een genderteam in het ziekenhuis. Je voert dan eerst een paar gesprekken met deskundige mensen. Zij kijken samen met jou of je klaar bent voor een geslachtsverandering. Op Transvisie.nl vind je o.a. adressen en telefoonnummers waar je terecht kunt voor chirurgie en voor allerlei andere vormen van psychologische en juridische hulp.

Ken je iemand die transgender is?

Ken je iemand die transgender is? En weet je niet hoe je diegene moet noemen? Vraag het de ander gewoon! Als je dit respectvol en met oprechte belangstelling doet, vertelt diegene je dit vast wel. Sommige transgender mensen willen worden aangesproken met een naam en voornaamwoorden, die passen bij hun nieuwe lichaam of uiterlijk. Anderen houden het bij 't oude of maakt het niet uit. Ook kan iemand voorkeur hebben voor 'hun' of 'hen' boven 'hij' of 'zij'.

Kijk voor meer informatie ook eens op Iedereenisanders.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.