Verhuizen

Ga je verhuizen? Het kan best moeilijk zijn om je vertrouwde huis, buurt, school en vrienden te verlaten. Maar je zult zien dat verhuizen ook leuk kan zijn.

Meeverhuizen

Je ouders hebben vast een belangrijke reden om te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat het huis te klein is, of omdat je vader of moeder een andere baan heeft in een andere stad. Als je ver gaat verhuizen laat je alles achter wat je kent en dat is niet leuk.

Je mag hier boos en verdrietig over zijn. Houd dit niet voor jezelf en praat met je ouders over wat je voelt.

De verhuizing

Een verhuizing kan erg stressvol zijn. Bereid je daarom goed voor. Zoek uit wat je mee wilt nemen en gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt. Dat scheelt sjouwen en ruimt lekker op. Pak vervolgens al je spullen goed in.

Tip: schrijf duidelijk op de dozen waar welke spullen in zitten.

Een nieuwe omgeving

Om te wennen aan de nieuwe omgeving, kun je voor de verhuizing alvast met je ouder(s), broer of zus de buurt verkennen.

Zoek uit waar de leuke plekjes zijn: een gezellig centrum, een sportvereniging, een zwembad of een discotheek.

Een nieuwe school

Als je naar een andere school moet, krijg je ook andere docenten en misschien zelfs andere leerstof. Het kan zijn dat je een voorsprong hebt of dat je juist achterloopt bij bepaalde vakken.

Tip: houd de eerste tijd goed contact met je nieuwe mentor, zodat hij of zij je kan helpen als je problemen krijgt.

En mijn vrienden dan?

Als je verhuist, moet je misschien afscheid nemen van je vrienden en vriendinnen. Gelukkig kun je altijd contact met hen houden via mail, social media of gewoon door elkaar te bellen. En als je nog eens kunt afspreken, is dat helemaal mooi.

Wees niet teleurgesteld als het contact minder wordt. Dat is heel normaal als je ver van elkaar woont. Daarom is het goed - en ook leuk - om op je nieuwe school nieuwe vrienden en vriendinnen te maken.

Ik kan maar niet wennen

Vind je het moeilijk om te wennen aan je nieuwe omgeving? Praat er dan over met je ouders of met je broer of zus. Je kunt ook bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.