Mijn vrienden

Samen gamen, samen stappen en samen lol maken. Maar ook je problemen bespreken en soms even uithuilen als het nodig is. Bij een goede vriend of vriendin kan het allemaal.

Wat zijn echte vrienden?

Misschien heb je heel veel vrienden. Op school, in de buurt, op de sportclub en op social media. Waarschijnlijk heb je maar één of twee echt goede vrienden. Vrienden bij wie je altijd terecht kunt. Niet alleen met je leuke verhalen, maar ook met je verdriet. Vrienden die je kunt vertrouwen en die jou waarderen zoals je bent.

Vriendschap maakt zelfverzekerd

Als je vrienden hebt die graag met je omgaan en je leuk vinden zoals je bent, voel je je goed. Je voelt je geaccepteerd en begrepen en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Goede vriendschappen zorgen er dus voor dat je je zelfverzekerd voelt.

Vrienden beïnvloeden elkaar

Als je veel samen doet, neem je automatisch dingen van elkaar over. Je vindt dezelfde muziek leuk of je denkt hetzelfde over bepaalde onderwerpen. Misschien vind je ook dezelfde kleding leuk of doe je dezelfde sport.

Dat kan heel leuk zijn. Het kan ook na een tijdje toch niet goed voelen als je dingen koopt of iets doet omdat je vrienden dat leuk vinden. Je bent dan niet meer helemaal jezelf.

Blijf jezelf

Heel belangrijk voor goede vriendschappen is dus ook: blijf jezelf. Wees niet bang voor het beëindigen van een vriendschap, als je denkt dat je uit elkaar bent gegroeid. Je moet je goed voelen bij de ander.

Een vriendschap eindigen kan pijnlijk zijn en voor ruzie zorgen, maar je kunt altijd weer nieuwe vrienden ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.