Alcohol

Feestjes… Het is gezellig. Jouw vrienden drinken een glaasje en jij doet gezellig mee. Niks mis mee. Of toch wel?

Controle kwijt

Gezellig kan het zeker zijn, maar als je dronken bent, gebeuren er misschien dingen waar je achteraf spijt van hebt. Zo kan je bijvoorbeeld met een jongen of meisje zoenen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Dit komt omdat je de controle kwijtraakt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je je anders gaat voelen. Je wordt na een paar drankjes wat vrolijker, minder verlegen en iets zelfverzekerder. Maar dit is lang niet altijd zo. Je kunt je ook verdrietig voelen, of boos of bang worden.

Dik worden

In alcohol zitten veel calorieën. Als je alcohol drinkt, dan wordt de verbranding van vet en koolhydraten stilgelegd. Het lichaam geeft namelijk voorrang aan het afvoeren van de alcohol uit het bloed. Als je lichaam minder vet en koolhydraten verbrandt, stapelt het op en word je dikker.

Tips tegen een kater

Brak, gaar, moe… Ja, dat is een kater, en dan bedoelen we niet je huisdier. Bij het drinken van een glas alcohol verlies je anderhalf glas vocht. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap, moe en heb je waarschijnlijk een droge mond. Hier een aantal tips om een kater te voorkomen:

  • Drink na elk glas alcohol een glas water, zo voorkom je dat je uitdroogt
  • Drink ook een glas water voordat je naar bed gaat
  • Zorg vóór het drinken voor een stevige bodem door goed te eten
  • Drink niet allerlei soorten drank door elkaar
  • Last but not least, drink niet te snel en te veel!

Comazuipen

Als je zoveel drinkt, dat je daardoor in een coma raakt, heet dat comazuipen. Te veel alcohol is slecht voor je hersenen. Na het drinken van 1 à 2 glazen werken je hersenen al minder goed dan normaal. Als je regelmatig alcohol drinkt, gaat je geheugen achteruit en ga je langzamer denken. Alcohol werkt ook verslavend. Als je jong begint met drinken, heb je meer kans om later verslaafd te raken aan alcohol.

Forum

Deel jouw ervaringen met drank op ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.