Als je niet alleen kan wonen, wat dan?

Als je niet alleen kan wonen dan ga je begeleid wonen. Maar voor wie is dat nou eigenlijk? Wat houdt het precies in, aan wat voor voorwaarden moet je voldoen? En wat kost het?

Voor wie begeleid wonen bedoeld?

Begeleid wonen is bedoeld voor mensen die graag op zichzelf willen wonen, maar daar nog niet zelfstandig genoeg voor zijn. Er zijn verschillende soorten begeleid wonen te onderscheiden:

  • Kamertraining voor jongeren
  • Begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke beperking
  • Begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking
  • Begeleid wonen voor mensen met psychische of psychiatrische problematiek/stoornis (ADHD, autisme, eetstoornis)

Kamertraining voor jongeren

Deze training is bedoeld voor jongeren die door problemen thuis al vroeg het huis uit gaan. Ze moeten al vroeg zelfstandig zijn en hebben hier hulp bij nodig. De begeleiding bij deze training is intensief. De jongeren leren bij kamertraining ook over hoe ze het beste met hun geld kunnen omgaan en hoe zij het huishouden moeten verzorgen.

Begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke beperking

Een andere benaming hiervoor is ‘begeleid zelfstandig wonen’. Hier hangt wel als voorwaarde aan dat iemand in staat is om kleine problemen in het dagelijkse leven zelf op te lossen. Het gaat om mensen die overdag werken, bijvoorbeeld in een sociale werkplaats. De begeleider komt een paar uur per week langs om te helpen bij het huishouden, de gelduitgaven en het opbouwen en onderhouden van sociale contacten.

Begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking

Hierbij krijgt iemand begeleiding vanuit een zorginstelling. De woning wordt gehuurd van de zorginstelling, van een woningcorporatie of particulier. Het kan gaan om een onzelfstandige woonruimte waarin de keuken en woonkamer gedeeld worden met andere bewoners.

Begeleid wonen voor mensen met psychische of psychiatrische problematiek/stoornis

Dit is voor mensen met psychische of psychiatrische problematiek/stoornis. Bij een psychiatrische stoornis hebben mensen te maken met een ziekte van de geest. Mensen met psychische problemen hebben een stoornis die hun normale functioneren in de weg staat, dit wil echter niet zeggen dat deze mensen ‘ziek’ zijn. Deze mensen kunnen er voor kiezen om begeleid te gaan wonen. Meestal wordt er voor een langere tijd samen gewoond met andere mensen die begeleid wonen. Dit kunnen mensen zijn met dezelfde problematiek of een hele andere. Meestal is er 24 uur per dag iemand aanwezig die voor begeleiding kan zorgen. Deze begeleiding kan helpen met schoonmaken, gebruik van medicijnen, onderhouden van sociale contacten en helpen met geldzaken. Als sommige mensen er behoefte aan hebben kunnen er ook behandelingen en therapieën geregeld worden.

Wat zijn de voorwaarden voor begeleid wonen?

Wanneer je in aanmerking wil komen voor begeleid wonen is er bijna altijd toestemming nodig van je arts of een GGZ-instelling. Er moet aangegeven worden dat je door omstandigheden niet geheel zelfstandig kan wonen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een eigen inkomen moet hebben om de huur, verzekeringen, borg en andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Dit inkomen kan afkomstig zijn uit studiefinanciering, werk, bijdrage van ouders of een uitkering.

De kosten van begeleid wonen

De kosten van begeleid wonen zijn eigenlijk precies hetzelfde als de kosten die worden gemaakt als je zelfstandig woont. Er moet huur en borg betaald worden en geld zijn voor boodschappen, kleding en andere dingen. De woonbegeleiding kan worden betaald vanuit het Persoonsgebonden Budget (ook wel: PGB).

Sinds januari 2015 ligt de verantwoordelijkheid van het PGB bij je gemeente en niet bij de landelijke overheid. Om meer te weten te komen of jij in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget kan je kijken op de website van je gemeente. Kijk hier voor nog meer informatie over begeleid wonen. FLOOR helpt jongeren met een beperking om hun ambities te ontdekken en waar te maken.

Een reactie op “Als je niet alleen kan wonen, wat dan?

  1. Marie Sanders schreef op

    Bedankt voor de informatie over ambulante begeleiding en begeleid wonen. Mijn nichtje heeft denken we begeleid wonen nodig maar het is natuurlijk een moeilijke beslissing. In ieder geval fijn om nog wat meer informatie op te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.