Autisme

Veel jongeren vinden het lastig om vrienden te maken of maken zich zorgen over de manier waarop ze overkomen. Maar als je autisme hebt, kunnen deze dingen je hele leven beheersen. Wat is autisme eigenlijk?

Wat is autisme?

Als je autisme hebt, werken de verschillende delen in je hersenen op een andere manier met elkaar samen. Het is moeilijk om alle puzzelstukjes aan informatie te ordenen. Er ontstaat een tornado aan informatie in je hoofd waar je niet meer de baas over bent. Of een plotselinge verandering haalt je structuur weg. Het is soms lastig om de lichaamstaal of grapjes van anderen te snappen.

Leven met autisme, hoe is dat?

Met autisme word je geboren en het blijft altijd een rol spelen in je leven. 1 op de 100 kinderen heeft autisme. Bij jongens wordt het vaker herkend dan bij meisjes.

Mensen met autisme zijn vaak eerlijk, goed in feiten en regels, harde werkers en zien veel details. Ze vinden het fijn om structuur te hebben in de dingen die ze doen. Ze hebben vaak moeite met overzicht houden en het omgaan met andere mensen. Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar kan wel een grote invloed op iemands leven hebben. Deze invloed verschilt per persoon, en ook per leeftijd.

Talent

Net als dat alle mensen anders zijn, is autisme ook bij iedereen anders. Daarom is het onmogelijk om te zeggen wat iemand met autisme wel of niet kan. Sommige mensen met autisme zijn heel goed in hun hobby. Ze kunnen zich hier dan ook uren op concentreren. Joep heeft autisme en is bijvoorbeeld super goed in volleybal.

Vrienden maken als je autisme hebt

Soms is het lastig om vrienden te maken als je autisme hebt. Met de app AutThere kun je in contact komen met andere jongeren die autisme hebben. Op de app kun je jongeren vinden die dezelfde interesses hebben. Er staan ook activiteiten op voor jongeren met autisme waar je naar toe kunt gaan.

  Tips als je vriend(in) autisme heeft

  • Ben je van plan om iets anders te gaan doen dan gepland? Geef dit dan zo vroeg mogelijk aan, zodat je vriend(in) de tijd heeft om te wennen.
  • Mensen met autisme nemen opmerkingen vaak letterlijk, waardoor misverstanden ontstaan. Wil je een grapje maken? Geef dit dan aan.
  • Mensen met autisme hebben soms moeite met aangeraakt worden.
  • Autisme is dus bij iedereen anders. Praat met je vriend(in) waar hij of zij misschien last van heeft en wat hij of zij prettig vindt.

  Wil jij weten wat er precies in het hoofd om gaat van iemand met autisme? Bekijk dan dit filmpje eens:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.