Autisme

Bij mensen met autisme wordt de informatie die in het brein binnenkomt minder goed gefilterd. Hierdoor krijgen zij veel meer prikkels binnen dan andere mensen.

Autisme uit zich bij vrouwen anders dan bij mannen. Bij vrouwen wordt het vaak ook pas op latere leeftijd vastgesteld. Veel vrouwen met autisme hebben geleerd zich aan te passen aan hun sociale omgeving. Hierdoor valt hun autisme minder op. Veelal zoeken deze vrouwen hulp in verband met depressie, angsten, vermoeidheid of ADD, terwijl ze in werkelijkheid autisme hebben. Hoe eerder je het weet, hoe beter het is.

Met autisme word je geboren en het blijft altijd een rol spelen in je leven. 1 op de 100 mensen heeft autisme. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij autisme en denken meteen aan de film 'Rainman', wat een extreem voorbeeld is. Autisme is namelijk niet bij iedereen hetzelfde en kan ook in lichte mate voorkomen.

Leven met autisme, hoe is dat?

Mensen met autisme vinden het vaak lastig de lichaamstaal of grapjes van anderen te snappen. Ze hebben vaak moeite met overzicht houden en het omgaan met andere mensen. Ook zijn ze vaak eerlijk (kunnen niet liegen), goed in feiten en regels, ze zijn harde werkers en zien veel details. Ze vinden het fijn om structuur te hebben in de dingen die ze doen.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar heeft wel een grote invloed op iemands leven. Autisme kun je in meer of mindere mate hebben. Ook kan het op elke leeftijd anders zijn. Vaak wordt het door de persoon zelf ook niet gezien als een 'stoornis', maar als een andere manier van hoe je bent, met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

Hieronder vertelt Sanne wat er positief is aan autisme.

Talent

Sommige mensen met autisme zijn heel goed in hun hobby. Ze kunnen zich hier dan ook uren op concentreren. Joep heeft autisme en is bijvoorbeeld super goed in volleybal.

  Tips als je vriend(in) autisme heeft

  • Ben je van plan om iets anders te gaan doen dan gepland? Geef dit dan zo vroeg mogelijk aan, zodat je vriend(in) de tijd heeft om te wennen.
  • Mensen met autisme nemen opmerkingen vaak letterlijk, waardoor misverstanden ontstaan. Wil je een grapje maken? Geef dit dan aan.
  • Mensen met autisme hebben soms moeite met aangeraakt worden.
  • Autisme is dus bij iedereen anders. Praat met je vriend(in) waar hij of zij misschien last van heeft en wat hij of zij prettig vindt.

  Wil jij weten wat er precies in het hoofd om gaat van iemand met autisme? Bekijk dan dit filmpje eens:

  Tips voor als jezelf autisme hebt:

  • Ga op zoek naar een autisme coach die je helpt om jezelf te begrijpen.
  • Probeer je niet aan te passen aan de buitenwereld, maar blijf jezelf. Accepteer jezelf zoals je bent. Je mag anders zijn. Ook ben je waarschijnlijk eerder overbelast dan anderen, accepteer dat.
  • Zoek een baan met minder prikkels of vraag of je lessen online mag volgen.

  Mind my mind

  Er is een prachtige animatiefilm gemaakt over hoe het werkt in het hoofd van iemand met autisme. Deze kun je huren op YouTube. Hieronder de trailer.

  Handige links

  Of stel je vraag over autisme op het forum!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.