Autisme

Veel jongeren vinden het lastig om vrienden te maken of maken zich zorgen over de manier waarop ze overkomen. Maar als je autisme hebt, kunnen deze dingen je hele leven beheersen. Wat is autisme eigenlijk?

Wat is autisme?

Er is om te beginnen niet één vorm van autisme. Autisme is een verzamelnaam. Alle mensen met autisme vinden het moeilijk om andere mensen goed te begrijpen. En ze vinden het moeilijk om te begrijpen wat belangrijk is en wat niet. Wat iemand lastig vindt of waar iemand juist goed in is, verschilt per persoon. Autisme kan ook in lichte mate voorkomen.

In dit filmpje vertelt een cabaretier hoe het is om te leven met autisme.

Wie hebben autisme?

Met autisme word je geboren en het blijft altijd een rol spelen in je leven. 1 op de 100 mensen heeft autisme. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Ook wordt het bij jongens vaak eerder ontdekt. Meisjes met autisme hebben namelijk geleerd zich aan te passen aan hun sociale omgeving. Hierdoor valt autisme bij hen minder op. Vaak zoeken deze meisjes hulp in verband met depressie, angsten, vermoeidheid of ADD, terwijl ze eigenlijk autisme hebben. Er zijn daarom veel meiden met een lichte vorm van autisme, die dit niet van zichzelf weten.

De meeste mensen met autisme hebben een normale tot hoge intelligentie.

Leven met autisme, hoe is dat?

Mensen met autisme vinden het vaak lastig de lichaamstaal of grapjes van anderen te snappen. Ze hebben vaak moeite met overzicht houden en het omgaan met andere mensen. Het is voor mensen met autisme vaak moeilijker om nieuwe vrienden te maken. Ook zijn ze vaak eerlijk (ze kunnen niet liegen), zijn goed in feiten en regels, zien veel details en zijn harde werkers. Ze vinden het fijn om structuur te hebben in de dingen die ze doen.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar heeft wel een grote invloed op iemands leven. Autisme kun je in meer of mindere mate hebben. Ook kan het op elke leeftijd anders zijn. Vaak wordt het door de persoon zelf ook niet gezien als een 'stoornis', maar als een andere manier van hoe je bent, met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

Hieronder vertelt Sanne wat er positief is aan autisme.

Talent

Mensen die autisme hebben, hebben vaak bijzondere talenten, zoals een extreem goed geheugen, erg goed kunnen rekenen, heel creatief zijn of alle details onthouden. Doordat mensen met autisme zich lang en intensief met hun hobby bezig houden, worden ze er vaak erg goed in. Er zijn dan ook veel bekende mensen met een vorm van autisme; zoals de bedenker van Pokémon (Satoshi Tajiri) en Greta Thunberg. Joep kan bijvoorbeeld goed volleyballen, omdat hij dingen ziet, met zijn manier van denken, die anderen niet zien.

  Tips als je vriend(in) autisme heeft

  • Ben je van plan om iets anders te gaan doen dan gepland? Geef dit dan zo vroeg mogelijk aan, zodat je vriend(in) de tijd heeft om eraan te wennen.
  • Mensen met autisme nemen opmerkingen vaak letterlijk, waardoor misverstanden ontstaan. Wil je een grapje maken? Geef dit dan aan.
  • Mensen met autisme hebben soms moeite met aangeraakt worden, hou daar rekening mee.
  • Autisme is dus bij iedereen anders. Praat met je vriend(in) waar hij of zij misschien last van heeft en wat hij of zij prettig vindt.

  Tips voor als je zelf autisme hebt:

  • Ga op zoek naar een autismecoach die je helpt om jezelf te begrijpen.
  • Probeer je niet aan te passen aan anderen, maar blijf jezelf.
  • Accepteer jezelf zoals je bent, want je bent precies goed zoals je bent.
  • Accepteer dat je waarschijnlijk eerder overbelast dan anderen.
  • Zoek een baan met minder prikkels of vraag of je lessen online mag volgen.

  Behandeling

  Autisme gaat door behandeling niet over. Dat is ook helemaal de bedoeling niet! Bij de behandeling word je geholpen om beter om te gaan met de gevolgen van autisme. Je leert bijvoorbeeld hoe je beter met andere mensen om kunt gaan. Behandelingen verschillen heel erg per persoon, omdat de kenmerken ook heel erg per persoon verschillen. Ook ouders, broers en zussen leren tijdens een behandeling hoe zij het beste met iemand met autisme kunnen omgaan.

  Mind my mind

  Er is een duidelijke – Engelse – animatiefilm gemaakt over hoe het werkt in het hoofd van iemand met autisme. Deze kun je huren op YouTube. Hieronder vind je de trailer.

  Handige links

  Of stel je vraag over autisme op het forum!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.