Autisme

Veel jongeren vinden het lastig om vrienden te maken of maken zich zorgen over de manier waarop ze overkomen. Maar als je autisme hebt, kunnen deze dingen je hele leven beheersen. Wat is autisme eigenlijk?

Wat is autisme?

Er is niet één vorm van autisme. Autisme is een verzamelnaam. Ook kun je het in meer of mindere mate hebben en uit het zich bij iedereen anders. Mensen met autisme filteren de prikkels die op een dag op hen afkomen niet goed. Autisme wordt ook wel 'Asperger' genoemd.

Mensen met zwaar autisme zijn niet in staat zelfstandig te wonen. Mensen met licht autisme hebben behoefte aan duidelijkheid. Afspraak is afspraak. Ook hebben zij moeite zich in anderen in te leven.

In dit filmpje vertelt een cabaretier hoe het is om te leven met autisme.

Verschil tussen jongens en meisjes met autisme

Met autisme word je geboren en het blijft altijd een rol spelen in je leven. 1 op de 100 mensen heeft autisme. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes.

Bij jongens wordt autisme vaak eerder ontdekt dan bij meisjes. Meiden met autisme passen zich vaak beter aan hun sociale omgeving aan. Hierdoor valt autisme bij meisjes minder op. Vaak zoeken deze meisjes hulp in verband met depressie, angsten, vermoeidheid of ADD, terwijl ze eigenlijk autisme hebben. Er zijn daarom veel meiden met een lichte vorm van autisme, die dit niet van zichzelf weten.

De meeste mensen met autisme hebben een normale tot hoge intelligentie.

hoofd met sleutel

Leven met autisme, hoe is dat?

Mensen met autisme vinden het vaak lastig de lichaamstaal of grapjes van anderen te snappen. Ze hebben moeite met overzicht houden en het omgaan met andere mensen. Het is voor mensen met autisme vaak moeilijker om nieuwe vrienden te maken. Mensen met autisme houden vaak van feiten en regels, zien veel details en zijn harde werkers. Ze vinden het fijn om structuur te hebben in de dingen die ze doen.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar heeft wel een grote invloed op iemands leven. Autisme hoef je niet te zien als een stoornis, maar is een andere manier van hoe je bent, met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

Hieronder vertelt Sanne over de positieve kanten van autisme.

Talent

Mensen die autisme hebben, hebben vaak bijzondere talenten, zoals een extreem goed geheugen, erg goed kunnen rekenen, heel creatief zijn of alle details onthouden. Doordat mensen met autisme zich lang en intensief met hun hobby bezig houden, worden ze er vaak erg goed in. Er zijn dan ook veel bekende mensen met een vorm van autisme; zoals de bedenker van Pokémon (Satoshi Tajiri) en Greta Thunberg.

    Omgaan met iemand die autisme heeft.

    Hoe ga je om met een dierbare die autisme heeft? Omdat autisme zo verschillend is per persoon, is er niet één juiste aanpak. Hieronder een paar tips:

    • Ben je van plan om iets anders te gaan doen dan gepland? Geef dit dan zo vroeg mogelijk aan, zodat je vriend(in) de tijd heeft om eraan te wennen.
    • Mensen met autisme nemen opmerkingen vaak letterlijk, waardoor misverstanden ontstaan. Wil je een grapje maken? Geef dit dan aan.
    • Mensen met autisme hebben soms moeite met aangeraakt worden, hou daar rekening mee.
    • Autisme is bij iedereen anders. Praat met je vriend(in) waar hij of zij misschien last van heeft en wat hij of zij prettig vindt.

    Eva (19) heeft een tweelingbroer met autisme. Dit niet altijd even makkelijk voor haar. In dit ervaringsverhaal vertelt Eva over haar relatie met haar broer.

    Afbeelding van een vraag en een uitroepteken op een hand

    Tips voor als je zelf autisme hebt:

    • Zoek een autismecoach.
    • Accepteer jezelf zoals je bent! Je bent precies goed zoals je bent.
    • Probeer je niet aan te passen aan anderen, maar blijf jezelf.
    • Vertel de mensen die belangrijk voor je zijn welke situaties lastig voor je zijn. Geef hen ook tips over hoe ze jou kunnen helpen.
    • Accepteer dat je waarschijnlijk eerder overbelast bent dan anderen. Rust uit als je dat nodig hebt.
    • Zoek een baan met minder prikkels of vraag of je lessen online mag volgen.

    Hart van puzzelstukjes

    Behandeling

    Autisme gaat door behandeling niet over. Dat is ook helemaal niet de bedoeling! Bij de behandeling word je geholpen om beter om te gaan met de gevolgen van autisme. Je leert bijvoorbeeld hoe je beter met andere mensen om kunt gaan.

    Behandelingen verschillen van persoon tot persoon, omdat de kenmerken ook heel erg per persoon verschillen. Ook ouders, broers en zussen leren tijdens een behandeling hoe zij het beste met jou kunnen omgaan.

    Mind my mind

    Er is een – Engelse – animatiefilm over hoe het werkt in het hoofd van iemand met autisme. Deze kun je huren op YouTube. Hieronder vind je de trailer.

    Handige links

    Heb je een vraag over autisme? Ga even langs bij een huisarts, jongerenwerker of mentor op school. Of stel deze op het forum!

    Enne, wist je dat veel mensen met autisme wél oogcontact maken?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.