Back to school: hoe kom je terug in je ritme?

Helaas, het is weer zover. De zomervakantie is voorbij en uiteindelijk moet ook jij er aan geloven: je moet weer terug naar school, stage of werk! Het is weer afgelopen met de vrije tijd en het uitslapen. Het wordt flink wennen om weer terug in het ritme te komen. Om je te helpen geven we in dit thema een aantal tips.

Slaapritme

Nu je iedere dag hebt kunnen uitslapen, wil je natuurlijk helemaal niet meer vroeg opstaan. Terug in je slaapritme komen is moeilijk. Er zijn echter verschillende dingen die jij kan doen om makkelijker uit bed te komen:

 1. Begin al voordat werk of school begint met het zetten van een wekker. Dan kom je vast in het ritme. De eerste dag zal je daardoor waarschijnlijk wat moe zijn, maar dat betekent dat je de avond daarop eerder in slaap zal vallen!
 2. Kijk het laatste uur voor je gaat slapen niet naar een scherm. Het scherm van de tv en telefoon geven blauw licht af en daar wordt je juist wakker van. Ga lekker lezen, daarvan worden je hersen juist moe.
 3. Sta meteen op als de wekker gaat, van snoozen wordt je alleen maar extra moe.
 4. Doe iets actiefs als je wakker wordt. Begin de dag bijvoorbeeld met een paar push ups. Als je hartslag omhoog gaat, dan wordt je beter wakker.
 5. Neem s’ morgens een warm-koud-warm douche. Was bijvoorbeeld eerst je haren met warm water en douche daarna met koud water. Daarna mag je nog een minuut onder de warme douche staan. Van deze techniek word je 's ochtends goed wakker.

Om fit wakker te worden, moet je natuurlijk ook op tijd gaan slapen. Je hersenen werken het beste als ze zich aan een vast ritme houden. Dat betekent elke dag ongeveer op dezelfde tijd opstaan, eten en werken. Welk ritme past het beste bij jou? Dit is voor iedereen anders.

Terug in de boeken

Naast je slaapritme moet je ook het ritme van werken weer oppakken, zoals huiswerk maken en voor toetsen leren. Hoe doe je dat?

 1. Maak een planning van alles wat je moet doen en houd je aan je eigen planning.
 2. Houdt vaste tijdstippen aan voor je huiswerk, dat is makkelijker vol te houden. Bijvoorbeeld: ik werk iedere dag tussen 16.00 en 19.00 aan school, daarna ben ik klaar.
 3. Zorg dat je een goede werkplek hebt. Heb je dat niet? Dan kun je ook langer op school blijven of in de bibliotheek leren.
 4. Neem voldoende pauze. Uren achter elkaar huiswerk maken kan niemand. Je kunt beter driekwartier werken, en daarna een kwartiertje rondlopen, kletsen met je ouders of een YouTube filmpje kijken.
 5. Leg je telefoon zo ver mogelijk weg en zet deze op vliegtuigstand, zodat je er niet telkens door wordt afgeleid.
 6. Doe makkelijke taken het eerst, dan heb je deze al vast af.
 7. Beloon jezelf, ga na het leren iets leuks doen.

Nog meer handige tips vind je in het filmpje hieronder:

Lief zijn

Het belangrijkste is natuurlijk om lief te zijn voor jezelf. Hou de eerste schoolweek lekker rustig en neem de tijd om weer te wennen. Dat heb je wel verdiend na zo'n lange vakantie! 😉

Heb jij zelf slimme tips en trucs om het nieuwe schooljaar beter te beginnen? Laat ze dan achter op ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.