Bureau Halt, wat is dat?

Je hebt vast wel eens van bureau Halt gehoord. Waarschijnlijk denk je daarbij gelijk aan het krijgen van straf en het betalen van boetes, maar Halt doet veel meer dan dat. Halt kijkt niet alleen naar wat er fout is gegaan, maar zoekt ook hoe ze jou kunnen verder helpen. Halt heeft bijvoorbeeld contact met psychologen, jeugdwerkers en coaches. Ze verwijzen hiernaar door als dat voor jou wenselijk is.

In dit filmpje legt Daniël uit hoe hij bij Halt terecht kwam:

Niet bang voor Halt.

Veel jongeren schrikken van de naam Halt. Dit is niet nodig. Halt is er namelijk om jou te helpen. Het helpt je in te zien waar je de fout in bent gegaan en helpt jou dingen recht te zetten zonder dat je daarvoor naar de politie hoeft. Je krijgt dan ook nooit een strafblad van Halt.

via GIPHY

Het Halt-traject

In een gesprek met jou en je ouders wordt gesproken over wat er is gebeurd en hoe kan worden voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Veel voorkomende Halt-trajecten zijn:

  • Het maken van opdrachten die je helpen om na te denken over wat je fout hebt gedaan en wat je kunt doen om deze fout voortaan te voorkomen;
  • Het maken van afspraken voor de toekomst;
  • Het aanleren van vaardigheden die je kunnen helpen in moeilijke situaties;
  • Het aanbieden van excuses aan het slachtoffer. De Halt-medewerker en je ouders helpen je hierbij;
  • Het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer;
  • Soms krijg je ook een werkopdracht. Je werkt dan een aantal uur om je fout of de schade te herstellen. Of je werkt op een plek waar je kunt leren van je fouten.

Ook kijkt Halt of je hulp nodig hebt en kan Halt je doorverwijzen naar een hulpverlener. Een Halt-traject duurt nooit langer dan 20 uur.

Graffiti schoonmaken

Wist je dat…

  • Wanneer je de optie om naar Halt gestuurd te worden afwijst, je bij de politie terecht komt? Hier heb je kans om een strafblad te krijgen;

  • Je voor grotere misdrijven maar 1 keer naar Halt gestuurd kan worden? Hierna ga je naar de officier van justitie en is de kans op een strafblad groter;

  • Je voor misdrijven met vuurwerk of spijbelen maximaal 3 keer verwezen mag worden naar Halt?

  • De schade die je hebt toegebracht niet hoger mag zijn dan 900 euro per persoon? Is dit wel zo? Dan ga je alsnog naar de politie.

Halt

Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.