Designerdrugs

Veilig en legaal met je laptop psychoactieve stoffen bestellen, het gebeurt steeds vaker. Deze producten staan beter bekend als designerdrugs en zijn populair omdat ze niet illegaal zijn en ze zijn makkelijk online te verkrijgen. Maar hoe kan dat? En hoe veilig is dit?

Wat zijn designer drugs?

Veel soorten drugs, zoals XTC, heroïne en speed, zijn in Nederland verboden. Deze drugs staan op de opiumlijst. Dat is een lijst met alle illegale drugs.

De drugsindustrie omzeilt dit verbod door drugs te ontwerpen die qua werking lijken op de bekende drugs, maar gemaakt worden van stoffen die gewoon legaal verkrijgbaar zijn. Dit zijn designerdrugs of NPS (nieuwe psychoactieve stoffen). Designerdrugs worden ook wel research chemicals, RC’s of legal highs genoemd.

Een voorbeeld hiervan is 3-MMC, ook wel 'Poes' genoemd. 3-MMC is zeer verslavend en het gebruik ervan kan leiden tot hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en rusteloosheid.

Sinds oktober 2021 is 3-MMC officieel verboden. Probleem is echter dat producenten het verbod nu omzeilen door de samenstelling van deze drug iets te veranderen. Op internet worden nu al diverse alternatieven voor 3-MMC aangeboden. Net als voor de andere designerdrugs die sinds nu verboden zijn.

Alternatieven voor 3-MMC

Om deze reden werkt het kabinet aan een manier om alle designerdrugs voortaan te verbieden. Dit wil ze doen door hele stofgroepen onder de Opiumwet te brengen. Wetgeving hiervoor is nog in de maak.

Een paar voorbeelden van designerdrugs

Er zijn momenteel erg veel soorten 800 soorten designerdrugs bekend. Terwijl je dit leest worden er ergens in Nederland ook nieuwe soorten ontwikkeld. Hieronder een paar bekende voorbeelden:

 • 4-MMC ook wel 'miauw miauw' genoemd. Werd in Europa sinds 2008 verkocht als plantenvoeding of als badzout. In 2012 werd 4-MMC verboden. De effecten van 4-MMC lijken op die van XTC en cocaïne. Gebruikers noemen positieve effecten als een blij gevoel, meer energie, zin in contact en zin in seks. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan, wel rapporteren gebruikers veel negatieve bijwerkingen. Het vermoeden bestaat dat 4-MMC verslavender is dan andere drugs.
 • 3-MMC is op straat bekend als 'poes' en is ontwikkeld nadat 4-MMC werd verboden. Sinds oktober 2021 is ook 3-MMC verboden. De werkingsduur van 3-MMC is tussen de 3 tot 6 uur. De effecten lijken op die van MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, blij en voelen geen vermoeidheid. Ze hebben vaak behoefte om contact te maken met anderen. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks. 3-MMC is zeer verslavend, waarschijnlijk omdat gebruikers tijdens het gebruik een sterke ‘craving’ ervaren. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of om meer te gebruiken.
 • 2C-B. De meeste gebruikers nemen 2C-B op een rustige plek, zoals thuis of in de natuur. Het is een tripdrug die je laat hallucineren. Dit middel is al sinds 1997 verboden.
 • GBL is afgeleid van de populaire drug GHB. GBL (gamma-butyrolacton) is de belangrijkste grondstof voor het maken van GHB. GBL is een agressief schoonmaakmiddel. Een andere benodigde stof is natronloog. Natronloog wordt ook gebruikt als gootsteenontstopper. GBL wordt anders gedoseerd dan GHB, omdat het meer geconcentreerd is. Je hebt dus minder nodig voor hetzelfde effect. GBL wordt meestal in de vorm van een vloeistof ingenomen. Dit is zeer gevaarlijk want onverdund kan het irritatie en beschadiging van slokdarm en maag veroorzaken.
 • Synthetische wiet. De effecten van synthetische wiet lijken veel op die van gewone wiet. Doordat synthetische wiet een stuk sterker is kan iemand snel te veel nemen. Hierdoor kan de gebruiker last krijgen van ernstige bijwerkingen zoals heftige angst, hartkloppingen of flauwvallen. Synthetische cannabinoïden kunnen op kruidenmengsels, papier of op gewone wiet worden gespoten.

Hoeveel mensen gebruiken designerdrugs?

Ongeveer 1% van de volwassenen heeft weleens designer drugs gebruikt1. De meeste mensen gebruiken de stoffen dus niet. Zelfs de meeste mensen die weleens drugs nemen gebruiken vaak geen designer drugs.

Weet je wel wat je gebruikt?

De risico’s van designer drugs zijn vaak niet bekend omdat er nog weinig onderzoek naar is gedaan. Dit maakt het gebruik extra gevaarlijk. Ook zijn deze middelen vaak nog niet door veel mensen gebruikt, waardoor de effecten niet altijd duidelijk zijn. Bij het gebruik van designer drugs is iemand dus zijn eigen proefkonijn.

Een voorbeeld hiervan is Gerjan van 't Hul uit Wezep. Hij stapte uit het leven na het gebruik van 3-MMC. De drug beurde hem op, maar haalde hem ook keihard onderuit als het spul was uitgewerkt. Toch bleef hij gebruiken: 3-MMC is zeer verslavend. Gerjan kreeg psychoses en zakte steeds verder weg, tot groot verdriet van zijn ouders en zus. Hulpinstanties konden hem niet goed helpen.

Een ander voorbeeld is de inmiddels verboden designer drug 4-FA. Deze drug lijkt heel erg op de klassieke drug speed. De effecten van deze twee drugs lijken daardoor erg op elkaar. Beide stoffen verhogen de hartslag, geven de gebruiker energie en zelfvertrouwen. Maar nadat 4-FA populair werd en meer mensen het gingen gebruiken, werden de bijwerkingen ook duidelijker. Gebruikers kregen last van extreme hoofdpijn en in sommige gevallen zelfs hersenbloedingen.

Productie en testen van designerdrugs

Designerdrugs wordt geproduceerd door criminelen. Dit betekent dat je er er niet echt vanuit kunt gaan dat de drugs super hygiënisch en verantwoord worden geproduceerd. De producenten willen dat de drug zo snel en goedkoop mogelijk wordt geproduceerd omdat ze winst willen maken. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit of zelfs de veiligheid.

Check daarom voor de zekerheid je drugs anoniem op een testlocatie:

Overige risico's

 • Elk lichaam reageert anders op drugs. Het effect van een designerdrug is onbekend waardoor je niet weet hoe je erop zal reageren.
 • Doordat er nog maar weinig onderzoek naar designerdrug is gedaan en er zo veel soorten zijn, is er geen gebruiksaanwijzing hoe je deze drug zo veilig mogelijk gebruikt. Moet je juist veel water drinken of weinig? Wat moet je doen als je je niet lekker voelt? Wat zijn de signalen dat de drug niet goed valt?
 • De lange termijn effecten voor zowel je lichaam als psyche zijn nog niet goed onderzocht en dus niet bekend. Is de drug verslavend? Beschadig je je lichaam hiermee?
 • Er is weinig tot niets bekend over het effect van de verschillende designerdrugs in combinatie met medicatie. Je loopt het risico dat de drug en de medicatie op elkaar reageren.
 • Drugs combineren is overigens nooit verstandig. Bij het gebruik van zowel XTC als cocaïne gaat je hart bijvoorbeeld zo snel kloppen dat je het risico loopt op hartfalen. Een designerdrug combineren met een andere drug is nog gevaarlijker. Het effect van de designerdrug op een andere drug is immers nog nooit getest.

Test je kennis over drugs

Jellinek heeft testen ontwikkeld waarmee je jouw kennis over alcohol en andere drugs kunt testen. Er zijn makkelijke en moeilijke testen. Ook zijn er kennistesten voor gebruikers.

Heb je een vraag?

Je kunt je vraag anoniem stellen aan een medewerker van de Drugs Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. De Drugs Infolijn is op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar: 0900-1995. Ook kun je hier hulp krijgen als je denkt dat je verslaafd bent.

Bij Jellinek kun je terecht voor hulp bij een verslaving. Op beide websites vind je veel informatie over drugs, risico's en hulp bij verslaving.

Op Unity.nl vind je bijvoorbeeld informatie over hoe je goed kunt doseren en wat te doen bij een bad trip.

Denk je dat misschien verslaafd bent? Zoek dan hulp! Praat erover met een vertrouwenspersoon zoals je huisarts of een jongerenwerker, of neem contact op met een hulporganisatie die gespecialiseerd is in drugsverslaving.

Natuurlijk kun je jouw vraag ook stellen op ons forum.

Meer informatie

Drugdancer

Hieronder zie je de 'drugdancer' van Drugsinfo.nl. Je kunt haar verschillende soorten drugs geven en kijken wat het met haar doet. Klik op de afbeelding.

Drugdancer

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.