Dit is wat je moet regelen als je 18 wordt

Als je 18 wordt verandert er een hoop voor je. Het is belangrijk om je hier alvast op voor te bereiden. Om je te helpen staan er in dit thema een paar dingen die je moet regelen als je 18 wordt.

Vraag een DigiD aan (als je die nog niet hebt)

Dit is een tool van de rijksoverheid. Met jouw DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Je hebt een DigiD nodig om de dingen die we in dit thema noemen te regelen.

Regel een zorgverzekering

Als je 18 bent, ben je niet meer automatisch verzekerd bij je ouders. Dit houdt in dat je zelf een zorgverzekering moet uitkiezen en je eigen premie moet betalen. Kijk goed naar wat de basisverzekering dekt. Denk je dat je van meer dingen gebruik gaat maken dan wat er in de basisverzekering zit?

Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe bril moet, of omdat je vaak naar de fysio gaat? Kijk dan naar aanvullende premies en wat deze per zorgverzekeraar kosten.

Vraag zorgtoeslag aan

Vanaf je 18e kun je zorgtoeslag aanvragen. Of je zorgtoeslag krijgt, hangt af van de hoogte van je inkomen.

Vraag huurtoeslag aan

Woon je al op jezelf? Vanaf je 18e heb je mogelijk recht op huurtoeslag.

Studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen: de basisbeurs, aanvullende beurs, een lening en studentenreisproduct. Wat je krijgt, hangt van je situatie af, bijvoorbeeld de opleiding die je volgt en het inkomen van je ouders. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt.

Studeer je of ga je studeren? Vraag dan zo snel mogelijk studiefinanciering aan bij Duo. Doe dit minstens acht weken voor je studie begint. Let op: veel studenten die recht hebben op een aanvullende beurs vragen deze niet aan. Daarmee laten zij veel geld liggen. Zonde!

Zit je nog op de middelbare school? Vraag dan de tegemoetkoming scholieren aan.

Denk na over geldzaken

Denk na over je financiële doelen en maak een budget. Leer hoe je met geld moet omgaan en begin met sparen voor de toekomst. Heb je nog geen spaarrekening? Dan is dit een goed moment om er een aan te maken. Goed omgaan met geld is belangrijk als je volwassen bent! Zo is het bijvoorbeeld altijd een goed idee om een buffer te hebben, voor als je een keer een onverwachte rekening krijgt.

Meer informatie en een aantal handige apps vind je op Geldfit.nl. Hier kun je ook gratis anoniem bellen en chatten met al jouw vragen over geld.

Opleiding en werk

Begin na te denken over wat je wil gaan doen. Wil je verder leren of een baan zoeken? Het is een goed moment om je interesses en doelen te verkennen. Heb je een bijbaan? Dan krijg je misschien vanaf nu wel belasting terug.

via GIPHY

Sociale huurwoning

Inschrijven voor een sociale huurwoning kan vanaf 18 jaar. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Voor deze woningen gelden maximale huurprijzen, zodat de woningen betaalbaar blijven. In verschillende gemeentes zijn verschillende woningcorporaties actief. Schrijf je dus in bij een woningcorporatie in de gemeente waar jij graag wil wonen. De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Schrijf je daarom meteen in als je 18 wordt.

Keuze orgaandonatie

Als je geen keuze maakt, komt er ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ achter je naam. Je wordt dan automatisch geregistreerd als orgaandonor. Ga naar www.donorregister.nl en vul je keuze in.

Andere verzekeringen

Het is handig om naast een eigen zorgverzekering ook naar andere verzekeringen te kijken. Hebben je ouders een doorlopende reisverzekering? Kijk of je daarop nog bent verzekerd. Zo niet? Sluit dan zelf een reisverzekering af als je op vakantie gaat. Ook een inboedelverzekering is belangrijk als je op kamers gaat. Kijk daarnaast of je voor aansprakelijkheid verzekerd bent via je ouders. Deze WA-verzekering is voor wanneer jij schade of letsel bij iemand anders veroorzaakt.

Onthoud dat volwassen worden een proces is, en het is normaal om vragen te hebben. Praat met je ouders, vrienden of anderen als je hulp nodig hebt bij het begrijpen en regelen van deze zaken. Deze stappen zullen je helpen om een goede start te maken in je volwassen leven.

Geniet vooral van deze nieuwe fase!

Meer info

Wil je meer info over wat je moet regelen voor je 18 wordt? Of wil je meer informatie over deze zaken?

  • 18ennu hier kun je alles zien wat je moet regelen als je 18 wordt.
  • Geldfit.nl voor gratis en anoniem persoonlijk advies.
  • Sam& is er voor alle circa 315.000 kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar die opgroeien in arme gezinnen. Ouders met weinig geld kunnen bij Sam& terecht zodat ook hun kind(eren) mee kunnen doen met activiteiten zoals sport of het vieren van een verjaardag.
  • Een handige tool is het geldplan bijna 18 van Nibud.
  • Kwikstart.nl. Website voor jongeren met informatie over geldzaken.

Of deel jouw ervaringen en vragen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.