Zo ga je om met ruzie

Ruzie maken, het gebeurt iedereen wel eens, of het nu met vrienden, familie, of in een relatie is. Het kan behoorlijk lastig zijn, toch? Maar weet je, ruzies zijn eigenlijk best normaal. Soms bieden ze zelfs kansen voor groei en begrip. We geven je in dit thema tips om met ruzie om te gaan, zodat het allemaal wat makkelijker wordt.

Ruzie voorkomen

Ken je dat gevoel wanneer een gesprek stroef begint te lopen? Yep, ruzie is in zicht. Maar geen zorgen, je kunt dit best vaak voorkomen en dat is veel fijner voor iedereen.

  • Blijf kalm: probeer kalm te blijven, zeker als het gesprek verhit raakt. Schreeuwen en boos worden maken meestal de situatie erger. Adem diep in en reageer rustig.
  • Tel tot tien: Serieus, probeer het gewoon. Merk je dat je nog niet rustig bent? Dan tel je gewoon nog een keer tot tien, net zolang tot het werkt. De ander ziet ook meteen dat jij je best doet om rustig te worden.
  • Wordt niet om alles boos: niet elke kleine onenigheid hoeft te leiden tot een grote ruzie. Soms is het beter om kleine dingen te laten gaan. Begin gewoon over iets anders.
  • Geef elkaar ruimte: soms heb je letterlijk ruimte nodig, omdat jullie elkaar te veel zien. Neem een tijdje wat afstand van elkaar. Als je niet constant op elkaars lip zit, is de kans op ruzie ook veel kleiner.
  • Luister naar elkaar: probeer rustig met je vrienden te praten over wat er is gebeurd en waarom je je gekwetst of boos voelt. Luister ook naar hun kant van het verhaal. Goede communicatie kan veel misverstanden oplossen.
  • Uit je gevoelens: het is belangrijk om je gevoelens te uiten, maar doe dit op een respectvolle manier. Vertel rustig hoe je je voelt en waarom.
  • Respecteer grenzen: het is belangrijk om de grenzen van de ander te respecteren. Als iets niet goed aanvoelt voor hen, respecteer dat dan.

Tijdens de ruzie

Maar oeps, toch ruzie gemaakt? Probeer het niet erger te laten worden. Deze tips kunnen je hier bij helpen.

  • Geef elkaar ruimte: ook nu belangrijk, ruimte. Soms hebben jullie tijd nodig om af te koelen. Het is oké om elkaar even ruimte te geven en later terug te komen om het probleem op te lossen.
  • Denk na over de ander: probeer jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen en te begrijpen waarom ze zich zo gedragen. Misschien hebben ze hun eigen zorgen en problemen.

Het goed maken

Oké, dus het is er dan toch van gekomen, een flinke ruzie. Hoe maak je het goed en zorg je ervoor dat het nog eens gebeurt?

  • Neem verantwoordelijkheid: als je een fout hebt gemaakt, erken dit dan en bied je excuses aan. Volwassenheid tonen kan de ruzie helpen oplossen.
  • Excuses aanvaarden: als anderen hun excuses aanbieden, overweeg dan om hun verontschuldiging te accepteren. We maken allemaal fouten.
  • Neem een pauze: ook als je het goed hebt gemaakt zijn je gevoelens, en die van de ander, vaak nog gekwetst. Geef elkaar de tijd om echt helemaal bij te komen van de ruzie en zorg ervoor dat je de komende tijd extra rekening houdt met elkaar.
  • Zoek een oplossing: probeer tot een oplossing te komen waar jullie allebei tevreden mee zijn.

Na de ruzie

Een keer een ruzie hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Je kan er zelfs van leren! Ruzie kan je helpen om elkaar beter te begrijpen en sterker uit de situatie te komen. Maar het kan toch zijn dat een ruzie zo groot of emotioneel is dat je er hulp bij wil gebruiken. Praat met vrienden, familieleden of een jongerenwerker. Praten helpt! Als de ruzies constant en ernstig zijn, kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een familietherapeut.

Onthoud dat relaties niet altijd makkelijk zijn, of het nu met je ouders, je vriendje of vrienden is. Relaties vragen tijd, moeite en toewijding. Een keer ruzie maken is daarom helemaal niet erg. Het is belangrijk om altijd respectvol en begripvol te blijven, zowel naar de ander toe als naar jezelf.

Meer info

Wil je meer informatie over het omgaan met ruzie?

Alles Oke: Zit je niet lekker in je vel of gaat het niet lekker thuis? De Alles Oké? Supportlijn biedt support voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar.

De Kindertelefoon: hier kun je terecht voor al je vragen. De Kindertelefoon is voor iedereen tussen de 8 en 18 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.