Fast fashion is een term die je waarschijnlijk vaak hebt gehoord. Het gaat over kleding die snel en goedkoop wordt geproduceerd om aan de laatste modetrends te voldoen. Het kan verleidelijk zijn om altijd de nieuwste kleding te dragen, maar er zijn een paar dingen die je moet weten over fast fashion.
Fast fashion draait om snelheid en lage prijzen. Het betekent niet voor niets “snelle mode”. Het betekent dat kleding razendsnel wordt ontworpen, geproduceerd en spotgoedkoop in de winkels ligt. Dit lijkt misschien geweldig omdat je altijd de nieuwste kleding kunt dragen zonder veel geld uit te geven. Maar het werkt anders. Er worden elk jaar zo'n 33 miljard kledingstukken gemaakt die nooit gedragen worden! Die worden dan gedumpt in de woestijn.
Hoe werkt fast fashion?
Fast fashionmerken kunnen kledingstukken binnen een paar maanden ontwerpen, produceren en op de markt brengen. Ze kopiëren de nieuwste modetrends en zorgen ervoor dat er vergelijkbare stijlen beschikbaar zijn. Dit doen ze zo vaak mogelijk, het liefst een paar keer per seizoen, zodat jij steeds terugkomt naar de winkel om nieuwe spullen te kopen. En die kleren zijn ook nog eens spotgoedkoop!
Om dit voor elkaar te krijgen worden vaak goedkope materialen en arbeidskrachten in lagelonenlanden ingezet. Dan blijven de productiekosten lekker laag, fijn voor jouw portemonnee. Maar, als je er nog even over nadenkt is dat natuurlijk niet helemaal oké.
Waarom zijn die kleren zo goedkoop?
Jouw favoriete shirt kan zo goedkoop zijn omdat er ergens anders de prijs voor wordt betaald. De materialen zijn slecht voor het milieu, mensen die jouw kleding maken worden slecht betaald en moeten vaak in gevaarlijke situaties werken.
Materialen: de meeste kleren worden gemaakt van goedkope spullen die niet zo goed zijn voor onze planeet. Vaak gebruiken ze een mix van polyester en katoen. Polyester komt van aardolie, dat is eigenlijk plastic. Om dit te maken is er veel energie nodig. Niet-biologisch katoen wordt ook gebruikt. Dit kost veel water en schadelijke spullen zoals kunstmest en pesticiden. En deze materialen kunnen niet tegen een stootje. Een paar keer dragen en je nieuwe kledingstuk kan al de vuilnisbak in.
Fabriek: bij fabrieken die snel en goedkoop fast fashion produceren, willen de opdrachtgevers vaak dat het snel gebeurt. Allemaal voor een lage prijs. Daardoor letten ze niet altijd goed op veiligheid en werkomstandigheden. In veel van deze fabrieken is het normaal dat werknemers naast hun lange werkdagen ook nog vele uren per week (zonder extra betaling) overwerken. In kledingfabrieken in landen zoals China, Bangladesh en Vietnam zijn de arbeidsomstandigheden nog steeds heel slecht.
Arbeidsomstandigheden: bijna alle kledingmerken betalen veel te weinig loon aan hun werknemers. Hierdoor krijgen de mensen die achter de naaimachines werken eigenlijk te weinig geld. Zij verdienen bijna de helft minder dan wat ze nodig hebben om van te leven. Met dat salaris kunnen ze niet goed voor zichzelf en hun gezin zorgen, wat leidt tot kinderarbeid, honger en slechte gezondheid.
Vervoer: Omdat er elke paar weken nieuwe kleren in de winkel hangen, moeten de oude kledingstukken verdwijnen. Dat gaat per boot. Elk jaar worden er zo'n 100 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. Daarvan worden zo'n 33 miljard kledingstukken nooit gedragen. Die worden met een boot over de hele wereld gevaren en in de woestijn gedumpt. Dit is superslecht voor onze planeet!
Hoe kan het beter?
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe de kledingindustrie het beter kan doen? Het goede nieuws is dat jij zelf een groot verschil kan maken! Om overmatig kledinggebruik tegen te gaan is vintage of tweedehands kleding een perfecte oplossing. Kleding een tweede leven geven wordt gelukkig steeds populairder. Loop eens binnen bij een vintage kledingwinkel of ga online op zoek naar een leuk item. Als jij niks nieuws meer koopt, hoeft er steeds minder nieuwe kleding gemaakt te worden. Lees ook dit thema over vintage kleding.
Meer info
Wil je meer info over fast fashion? Dan zijn hier een paar documentaire tips die jou anders naar de kledingindustrie laten kijken.
- The True Cost: deze documentaire confronteert je met de krankzinnige kledingindustrie die wij in stand houden. Ook wordt er aandacht gegeven aan wie er uiteindelijk de dupe worden van de steeds goedkopere kleding. Deze docu kan je via youtube bekijken
- De slag om de klerewereld: een driedelige serie naar een binnenkijkje in de kledingindustrie. Deze docu kan je via NPO start bekijken.
En natuurlijk kun je je ervaring delen op het forum!