Gelovige ouders

We zijn allemaal anders opgevoed. Vooral als je jong bent, bepalen je ouders veel over jouw leven. Als jouw ouders je gelovig opvoeden, dan kunnen er voor jou extra regels gelden, waar andere jongeren misschien niet mee te maken krijgen. Hoe is het om gelovig of zelfs streng gelovig te worden opgevoed?

Gratis stockfoto met bidden, Christendom, detailopname

Regels

Ieder geloof kent zijn eigen regels. Als moslim doe je mee aan de ramadan, waarbij je elke jaar een maand lang gaat vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Als je streng christelijk wordt opgevoed ga je iedere zondag naar de kerk. En als je streng joods wordt opgevoed heb je de wekelijkse sjabbat: een rustdag van vrijdag- tot zaterdagavond. Daarbij is elk gezin anders. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat jij islamitisch wordt opgevoed maar geen hoofddoek draagt, terwijl een andere moslima dat juist wel doet.

In de video hieronder vertellen jongeren over hun Joodse opvoeding.

Botsen met je geloof

Het beleven van je geloof en het naleven van de leefregels is persoonlijk en belangrijk. Maar het kan ook zijn dat je helemaal niet achter de regels van je ouders staat. Zo heeft Lale Gül het boek 'Ik ga leven' uitgebracht waarin ze kritiek levert op haar strenge islamtische opvoeding. Ze heeft vanwege dit boek veel haat ontvangen uit haar eigen gemeenschap en zelfs meerdere bedreigingen.

In de Bijbel en de Koran staan ook teksten over het hiernamaals, homoseksualiteit en bijv. seks voor het huwelijk. Ook hier gaan ouders natuurlijk verschillend mee om. Sommige ouders accepteren homoseksualiteit en seks voor het huwelijk maar anderen geloven dat homo zijn bijvoorbeeld een keuze is. Dat kan erg lastig zijn als jij homoseksuele gevoelens hebt. Hoe kom je hieruit met je gezin?

Gratis stockfoto met aanbidden, abu dhabi, arabisch

Geloof, relaties en seksualiteit

Keuzes maken in de liefde, relaties en seks is soms lastig. Vooral als jij en jouw vriend(in) een ander geloof en/of andere cultuur hebben. Denk aan opvattingen over bijvoorbeeld seks voor het huwelijk, homoseksuele gevoelens. Of over verliefd zijn op iemand met een ander geloof.

Er zijn een paar goede websites waar je meer informatie vindt over geloof, relaties en seksualiteit. Je vind hier heel veel ervaringsverhalen en kunt hier vragen stellen:

Voor jongeren van Marokkaanse afkomst:

Voor Christelijke jongeren:

Wil je meer weten over seks, relaties, cultuur en geloof? Kijk dan ook vooral op de pagina over cultuur en geloof op Sense.info. Via Sense.info kun je ook mailen, chatten of bellen met deskundigen.

De video hieronder gaat over Mattias. Zijn gelovige moeder heeft veel moeite met het feit dat hij homo is.

Trouwen tegen je wil

In Nederland heeft iedereen het recht om zelf een partner te kiezen, jij dus ook. Je hoeft dus niet te trouwen met iemand waar je niet zelf voor hebt gekozen. Huwelijksdwang is in Nederland zelfs strafbaar.

Op de website van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en achterlating vind je tips en verschillende instanties die hulp kunnen bieden. Ook anoniem, want ze begrijpen hoe gevoelig het ligt.

Wat te doen?

Heb je thuis problemen die met het geloof te maken hebben? Zoek dan iemand die je vertrouwt om erover te praten. Dat kan een jongerenwerker zijn, een mentor op school, een oom of tante of je huisarts. Je kunt ook altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon of met Allesoké.nl.

En natuurlijk kun je er anoniem over praten op ons forum. Hieronder een paar citaten:

Vraag mij af of er jongens en meisjes zijn die tegen de zin in misdienaar zijn bij mij is het min of meer opgedrongen door mijn pleegouders die nauwe banden hebben met de rooms katholieke kerk

(meisje, 18 jaar)

Ik moet van me ouders hoofddoek aan doen maar ik zelf ben er nog niet klaar voor

(meisje, 13 jaar)

Hoi, ik ben sinds me 13 een beetje aan het twijfelen of ik nou op meisjes of jongmens val, na een tijdje (toen ik bijna 15 was) werd ik verliefd op een meisje die ik kende van mijn school. Ik denk dus dat ik ben op meisjes val maar ik ben nog niet helemaal zeker. Het probleem is dat ik christelijk ben opgevoed en ik niet echt weet wat mijn ouders en familie van lgbt+ vinden. Ik weet dat mijn zus er geen problemen mee heeft maar ik weet niet of ik het er met hun over kan hebben. Ik zou het graag met mijn zus het er over willen hebben maar ik weet niet hoe, kan je wel gay en christen zijn?

(meisje, 15 jaar)

Heyy ik ben een meisje van 17 en van Marokkaans afkomst. Ik draag zelf geen hoofddoek en wil het ook nooit dragen. En van m’n ouders mag ik zelf weten of ik hoofddoek wil dragen of niet daar ben ik wel blij mee. Ze willen alleen dat ik een beetje bedekte kleding draag dus niet te strakke kleding of open. Dat is wat ik ook heel fijn vind. M’n vraag is dus nu is hoofddoek echt verplicht want ik las een stukje van de Koran en zag dat de vrouw alleen der borsten moet bedekken (haar schoonheid) dat is wat ik las. Klopt dat en dat doe ik ook eigenlijk maar voor de rest las ik niet dat hoofddoek echt verplicht zou zijn. Voor de rest doe ik mee aan de ramadan en spreek elke dag Dua’s uit en lees een stukjes van de Koran en luister ik ook naar de Koran. Ik bid helaas niet maar ik heb een goede band met mij en god 🙂 en daar ben ik blij mee. Allah is alles voor mij hij steunt mij in moeilijke tijden.

(meisje, 17 jaar)

hey hey,
Ik weet al bijna 2,5 jaar zeker dat ik op meisjes en jongens val. Ik heb het 2 goede vriendinnen van mij al verteld en mijn ouders weten het ook sinds 1 week. Maar zij raden het mij af om het tegen leraren, mentor en mijn klas te zeggen. (ik zit in klas 2) Ook ben ik christelijk en zit ik op een christelijke school. Ik zou wel graag uit de kast willen komen, maar wat denken jullie, moet ik het doen?

(meisje, 13 jaar)

Meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.