Grenzen aangeven in een relatie

Moeilijker dan je denkt

Door je grenzen aan te geven of simpelweg ‘nee’ te durven zeggen, kunnen mensen rekening met je houden. Maar wat als je je eigen grenzen niet goed kan aangeven of mensen geen rekening houden met jouw grenzen? Je eigen grenzen aangeven klinkt heel simpel; gewoon zeggen dat je iets niet wilt, toch? Dit is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel jongeren die niet goed weten hoe ze ‘nee’ moeten zeggen, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat ze niet leuk gevonden worden.

Situaties waarbij je…

Je kan in een situatie terecht komen waarbij jij je grenzen niet duidelijk aan durft te geven. Stel dat je op de bank zit met je vriend/vriendin en jullie zijn lekker aan het zoenen. Plots wil je vriend/vriendin verder dan alleen zoenen, maar jij bent nog helemaal niet aan toe om verder te gaan. Wat doe je dan?Je durft geen ‘nee’ te zeggen, omdat je niet wilt dat het uit gaat of dat je vriend/vriendin dan op je afknapt. In zo’n situatie is het lastig om je grenzen aan te geven, omdat je een bepaalde druk kan voelen. Er kunnen gedachtes door je hoofd gaan, zoals: ‘Als ik nu nee zeg, vindt hij/zij me vast niet meer leuk.’ Of: ‘Al mijn vriendinnen of vrienden doen het toch ook, hoezo zou ik het dan niet doen?’ . Toch is duidelijk ‘nee’ zeggen heel belangrijk als je iets niet wilt. Als je iets doet tegen je gevoel in, doe het dan niet. Je kan er anders veel spijt van krijgen. Alleen jij voelt zelf goed aan wat je wel wilt en waar je aan toe bent. Laat je in zo’n situatie ook niet onder druk zetten, maar praat er bijvoorbeeld over met je vriend/vriendin. Laat duidelijk weten wat je wel en niet wilt en geef aan waarom. Zo is het voor jullie allebei duidelijk. De ander moet jouw mening respecteren.

Hoe geef ik grenzen aan?

Onderzoek eerst wat jouw grenzen zijn. Ga na wat je wel en niet wilt, en waarom dit zo is. Bedenk voor jezelf waarom je het moeilijk vindt om bepaalde grenzen aan te geven. Waar ben je bijvoorbeeld bang voor? Als je begrijpt waarom je iets doet, kan je jouw grenzen beter begrijpen.

Als je dit zelf weet, dan is het vaak makkelijker om deze aan te geven. Je voelt vanzelf wanneer iets fijn voelt of niet: als je iets niet wilt, dan komt er vaak een ‘nee’ gevoel in je op. Negeer dit niet, maar luister naar je lichaam, naar je gevoel en verstand. Als je jouw grenzen eenmaal wilt aangeven, neem dan een duidelijke houding aan. Spreek duidelijk en ga rechtop zitten of staan. Geef aan wat je wel en niet wilt.

Wat als?

Veel meisjes of jongens zijn bang dat ‘nee’ zeggen negatieve gevolgen heeft voor hun relatie. Onthoud altijd, dat mensen die echt om je geven, jouw grenzen zullen respecteren.

Foto 1: nadineheidrich

Foto 2: vinothchandar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.