Hatsjie! Ook last van hooikoorts?

Niezen, rode ogen en een loopneus; het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Hooikoorts heeft niets te maken met hooi. Maar wat is hooikoorts dan wel? En hoe kom je ervan af?

Waar heb je last van als je hooikoorts hebt?

Hooikoorts is bij iedereen anders. Maar de meeste mensen hebben last van:

  • Een jeukende neus; dus ook veel niezen
  • Een verstopte neus of juist een loopneus
  • Ogen die jeuken, tranen of branderig voelen
  • Een droge of branderige keel en veel hoesten
  • ‘Vol’ gevoel in je hoofd

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen (stuifmeel). Dit komt van bomen en planten, en dit hebben zij nodig om zich voort te planten. Bij gekleurde planten brengen insecten stuifmeel van de ene naar de andere bloem. Bij andere planten en bomen doet de wind dat. En dat ziet er ongeveer zo uit:

Deze pollen zitten dus in de lucht. Als je het inademt of als het in je ogen komt, gebeurt er in principe niets. Maar bij iemand met hooikoorts gaat het lichaam in de tegenaanval. De slijmvliezen in je ogen, neus, mond of keel raken geprikkeld.

Hooikoorts is vervelend, maar het kan geen kwaad. De klachten gaan altijd weer over zodra het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.

Hooikoortsseizoen

De meeste mensen hebben tussen maart en juli last van hooikoorts. Dan bloeien grassen, planten en bomen. Bomen bloeien al vroeg in het jaar. Daarom hebben mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar last van hooikoorts. Mensen met een allergie voor grasstuifmeel hebben later in het jaar hooikoorts.

Opeens veel last van hooikoorts?

Misschien zitten er veel pollen in de lucht. Op pollennieuws.nl kun je zien hoeveel pollen. Dit kan ook op de app ‘Hooikoortsradar’. Hier kun je je klachten doorgeven en zien of er bij jou in de buurt veel of weinig pollen in de lucht zitten.

Tips tegen hooikoorts

  1. Hooikoortstape: Op een natuurlijke manier van je hooikoorts afkomen? Sommige mensen laten een elastische tape op hun rug plakken. Ze denken dat hun spieren en zenuwen van buitenaf worden geholpen en de klachten zo minder worden.
  2. Pissebed eten: Sommigen zeggen dat het doorslikken van een levende (!) pissebed dé oplossing is tegen hooikoortsklachten. In het insect zouden eiwitten zitten die hooikoorts tegengaan.

Geen zin om een pissebed te eten? Bekijk dan deze tips van Hanwe:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.