Hoe overleef ik mijn nieuwe studie?

Eindelijk weg van de middelbare school! Maar nu is het zover: studeren. Een nieuwe school, andere mensen en misschien zelfs een andere stad; superleuk, maar ook best spannend!

Wat is het verschil?

De overgang van de middelbare school naar het MBO, HBO of de universiteit kan soms best lastig zijn. Er veranderen namelijk veel dingen. Er zijn een aantal grote verschillen tussen de middelbare school en een vervolgopleiding:

  1. Je krijgt waarschijnlijk colleges. Met alle andere studenten die jouw studie volgen (en dat kunnen er heel veel zijn) zit je in een grote zaal en luister je naar wat de docent te vertellen heeft.
  2. Je gaat (waarschijnlijk) stagelopen; bij een bedrijf meelopen om ervaring op te doen met je toekomstige beroep en hoe het is om te werken.
  3. Veel vakken duren niet meer een heel jaar, maar zijn verdeeld in semesters, blokken of periodes. Die duren vaak 10 of 20 weken, dan krijg je een tentamen en is het vak klaar.
  4. Op het HBO en op de universiteit maakt het voor studiepunten niet uit welk cijfer je hebt, zolang het maar een voldoende is. Of je nu een 6 of een 10 krijgt, je krijgt evenveel er studiepunten voor. Je krijgt natuurlijk wel een cijferlijst aan het eind van het jaar.
  5. Je hebt een opleiding gekozen die past bij je interesse. En alle anderen die jouw studie hebben gekozen ook! Je zit daarom in een klas of collegezaal met mensen die hetzelfde leuk vinden.

Esther vertelt je wat de verschillen zijn tussen een middelbare school en het MBO:

Verantwoordelijkheid

Bij een vervolgopleiding krijg je vaak meer verantwoordelijkheid. Je moet je eigen tijd gaan indelen en zelf planningen maken. Je krijgt meer vrijheid, waardoor er ook een kans is dat je je werk laat liggen en liever wat leuks gaat doen. Het lijkt misschien wel makkelijk, maar aan het einde van het jaar zal je aan de resultaten zien dat je zelf actie had moeten ondernemen. School regelt niet meer alles voor jou: je moet veel zelf doen en regelen. Ook als het om geld gaat, zul je meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Daar kunnen we je ook nog wel wat tips voor geven.

Naar een nieuwe stad

Heb jij besloten om op kamers te gaan omdat je gaat studeren? Ook dat is een nieuw avontuur! Het zoeken naar een leuke kamer, misschien zelfs hospiteren en verhuizen: er komt veel bij kijken wanneer je op kamers gaat. Maar daarna begint het pas echt: voor het eerst op jezelf wonen.

Ben jij er klaar voor om op jezelf te wonen? Doe de test en lees dan dit stappenplan eens door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.