WhatsApp fraude

Steeds vaker doen oplichters zich voor als jou en sturen via WhatsApp berichten naar je ouders, je vrienden of je opa en oma. In deze berichten vragen ze dringend om geld, maar als je ze betaalt laten ze niks meer van zich horen.

Hulpvraagfraude

Hoe gaan oplichters te werk?

Op Marktplaats, Facebook en Instagram is véél over jou, je ouders of je opa en oma te vinden. Met deze informatie kunnen criminelen een bericht sturen en zich voordoen als jou. Ze vragen dan dringend om geld. Omdat het snel moet, trappen veel mensen er gewoon in. Soms nemen oplichters daadwerkelijk je WhatsApp-account over, waardoor mensen nog makkelijker worden opgelicht.

Hoe vaak komt WhatsApp fraude voor?

Deze vorm van fraude komt steeds vaker voor. Zeker in deze tijd van corona waarin mensen minder fysiek en meer online contact hebben. In de 'lockdownmaanden' werden drie keer zo veel meldingen van online oplichting gedaan dan normaal. De fraudehelpdesk ontvangt iedere week meer dan 700 meldingen. Blijf dus goed opletten en zorg dat dit jou, je vrienden en je familie niet overkomt.

Wat kan je er tegen doen?

  • Betaal alleen nadat je die persoon echt hebt gesproken. Bel even of vraag om een spraakbericht.
  • Oplichters doen vaak alsof er dringend betaald moet worden en alsof er haast is. Laat je niet gek maken en bekijk rustig of alles te vertrouwen is.
  • Heeft iemand een nieuw nummer, check dan of alles klopt. Een profielfoto is niet genoeg bewijs. Bel diegene op zijn nieuwe of juist zijn oude nummer.
  • Screenshot onderstaande afbeelding en stuur hem naar je vrienden familie om te voorkomen dat zij worden opgelicht:
  • Als jij of iemand die je kent dan toch nog is opgelicht, meld dit dan bij je bank, de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie.

Nieuwste truc

De nieuwste truc is dat een crimineel zogenaamd via Marktplaats iets koopt en om een zogenaamd 'verzendlabel' vraagt. De verkoper krijgt dan een handige link, maar dat blijkt een phishing link te zijn. Bedoeld om het bankrekeningnummer en het pasnummer te ontfutselen.

Meer info

Veiligbankieren.nl

Fraudehelpdesk.nl

Veiliginternetten.nl

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.