Jongensprostitutie: jongens achter het raam?

Bij het woord jeugdprostitutie wordt vaak gedacht aan meisjes die seks hebben voor geld. Meestal gedwongen door loverboys. Dat ook jongens het slachtoffer kunnen worden van jeugdprostitutie klinkt voor veel mensen raar.

Jongens zijn minder kwetsbaar, kunnen beter voor zichzelf opkomen en hebben altijd zin in seks. Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Door dit beperkte beeld is het moeilijk om jongens als slachtoffers van prostitutie te zien. En, in sommige gevallen, als slachtoffers van seksueel misbruik.

Uit onderzoek blijkt dat jongensprostitutie wel degelijk voorkomt en dat ook van jongens op seksueel gebied misbruik gemaakt wordt. Dit werkt vaak anders dan bij meisjes. In het geval van jongens is er namelijk geen sprake van een loverboy. Toch is er ook vaak sprake van dwang. Deze dwang wordt dwang door omstandigheden genoemd. Dat houdt in dat de jongens hun lichaam verkopen omdat ze geld of een slaapplek nodig hebben. Ook worden jongens soms door klanten gechanteerd en gedwongen dingen te doen die ze niet willen.

Er is weinig bekend over jongensprostitutie, dit komt vooral omdat het moeilijk is om in contact te komen met jongens die zichzelf prostitueren. Schaamte speelt hierbij een grote rol. De jongens schamen zich omdat ze seks hebben voor geld. Soms schamen zich zelfs omdat ze seks hebben met andere jongens.

De meeste jongens komen in contact met hun klanten via internet. Sommige zoeken op chatsites naar klanten, andere schrijven zich in op escortsites. Op internet zijn ook vaak mannen actief die op zoek zijn naar jonge jongens om seks mee te hebben. Wanneer zij de jongens bewust benaderen en verleiden met als doel seks met hen te hebben is er sprake van grooming. Er zijn ook jongens die in aanraking komen met prostitutie via bekenden, die al ervaring hebben in de prostitutie. Zij zorgen er voor dat klanten in contact kunnen komen met de jongens.

Voor meer informatie over jongensprostitutie kun je het boek ‘Vrijbuiters uitgebuit’ van Lou Repetur en Jankdirk Veenstra lezen. Of ga naar de site van Movisie of WATCH.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.