LAKS: voor klachten en meer

De eindexamens voor middelbare scholieren zijn weer begonnen. En dus gaan alle eindexamenkandidaten weer klagen bij LAKS over dat slechte examen. Maar wist je dat LAKS nog veel meer doet dan alleen klachten over eindexamens verzamelen?

Wat is LAKS?

LAKS staat voor Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Deze organisatie is voor en door scholieren. Het bestuur en alle leden zijn namelijk scholieren. Het LAKS vertegenwoordigt alle scholieren, dus voor alle niveaus en ook voor speciaal-, voortgezet- en volwassenenonderwijs. Heb je vragen of klachten over jouw school of hoe je jouw mening over je school kunt laten horen in een leerlingenraad? Dan kun je terecht bij het LAKS.

Klagen over examens

De eindexamenklachtenlijn (ook wel EEKL) bestaat al sinds 1988. Tijdens jouw eindexamens kun je op www.examenklacht.nl een klacht indienen over je examen. Dit kan gaan over fouten in het eindexamen, maar ook of het te lang, te kort, te moeilijk of te makkelijk was. De klachtenlijn is ervoor bedoeld om alle klachten te verzamelen, zodat fouten in en tijdens de examens zo snel mogelijk worden opgelost.

Wat doet LAKS nog meer?

Naast de bekende eindexamenklachtenlijn doet het LAKS nog veel meer. Ze geven namelijk trainingen en organiseren scholierencongressen, cursussen of themamiddagen.

Trainingen en cursussen

LAKS geeft trainingen voor leerlingenraden en medezeggenschapsraad. In zo’n raad geef je jouw mening over jouw school en bedenk je hoe iets op school beter kan. Tijdens de training krijgen de scholieren tips en tricks om het beste uit hun leerlingenraad te halen. Ook organiseert LAKS cursussen of themamiddagen over bijvoorbeeld studiekeuze, examens of leerplicht.

Scholierencongres

LAKS organiseert scholierencongressen bijvoorbeeld over het verbeteren van het onderwijs of over je eigen toekomst: je profielkeuze, studiekeuze en toekomstige baan. Tijdens zo’n congres wordt er met elkaar gebrainstormd, kun je je mening geven en zijn er sprekers over interessante onderwerpen.

Praten met politici

De bestuursleden gaan met politici in gesprek zodat er niet alleen óver scholieren wordt gepraat, maar ook mét scholieren. Er wordt bijvoorbeeld met de minister van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gesproken over het onderwijs.

Ben jij klaar voor jouw eindexamen?

Op www.examenklacht.nl vind je alles over n-termen, roosters, nieuws en klachten rondom de eindexamens. Handige tips & tricks om je examenperiode zo goed mogelijk door te komen? Lees dan Hoe overleef ik de examens..?

Er zijn veel manieren waarop je het beste je eindexamens kunt leren. Weten hoe jij het beste leert? Doe dat het testje Hoe leer jij het beste? en kom er achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.