Lesbi, homo, bi of transgender: in Nederland mag het allemaal. “Tuurlijk!”, denk je dan misschien? Maar niet overal is dat vanzelfsprekend. En zelfs hier in Nederland is het lang niet altijd zo makkelijk om bij de LHBTIQ-gemeenschap te horen. Wat betekent het eigenlijk voor iemand om LHBTIQ+ te zijn?
Jezelf ontdekken
Misschien twijfel je wel eens aan je sexualiteit. Het is net als een studie kiezen: je weet niet meteen wat je leuk vindt, dat moet je ontdekken! Het is dus helemaal niet erg als je niet weet of je nou hetero, gay, bi of iets heel anders bent. Je hoeft jezelf ook niet meteen in een hokje te stoppen, als je iemand leuk vindt dan is dat gewoon zo. En je kan best eens een keer experimenteren! Misschien vind je het niks, maar dan weet je dat ook weer.
Coming out
Misschien ben je er al achter: je bent niet hetero, of je voelt je niet het geslacht waarin je bent geboren. Als je er klaar voor bent, kan je dit delen met je vrienden of familie. Je kan hier echt een moment van maken of je laat het een keer subtiel vallen in een gesprek. In beide gevallen is dit waarschijnlijk best wel spannend. In de video hieronder vertellen een aantal mensen hoe zij hun coming out hebben ervaren.
Als je uit de kast wil komen, dan kan dat ook in stapjes. Vertel het eerst aan iemand die je 100% vertrouwt. Daarna kan je altijd op die persoon terugvallen wanneer mensen niet reageren zoals je misschien had gehoopt. Soms zullen mensen moeten wennen, maar dat hoort erbij. Uiteindelijk kan je dan ten minste wel jezelf zijn, en dat voelt het best!
Jong en out app
De Jong&Out-app is er voor LHBTIQ+ jongeren tot en met 18 jaar. Via deze app kun je nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Veiligheid en privacy worden goed gewaarborgd. De app is er voor Android en Apple.
Anti-LHBT
Er zijn in Nederland veel mensen die de LHBTIQ+-gemeenschap accepteren en waarderen, maar helaas zien we ook vandaag de dag nog veel LHBTIQ+-haat. Bedreigingen, regenboogvlaggen die in brand worden gestoken, maar ook dingen zoals schelden met 'homo' of 'flikker'. Als buitenstaander kan het moeilijk zijn om voor iemand op te komen wanneer diegene wordt gepest om zijn sexualiteit of genderidentiteit. Maar als je dat wel doet, zul je zien dat meer mensen achter jou staan dan je denkt. Er zijn gelukkig ook organisaties die opkomen voor de LHBT-gemeenschap én ook kennen veel scholen tegenwoordig een GSA.
GSA
De GSA (Gender & Sexuality Alliance) maakt zich sterk voor een veilige schoolomgeving voor iedereen. Zo zorgen zij bijvoorbeeld voor genderneutrale WC's, omdat sommige mensen niet onder het mannelijk of het vrouwelijk geslacht vallen. Zo kunnen zij toch met een fijn gevoel naar het toilet! Ook organiseren zij Paarse Vrijdag waarbij iedereen in paarse kleding naar school komt om solidariteit te tonen met de LHBTIQ+-gemeenschap. Daarnaast kunnen zij informatie verspreiden om te zorgen voor meer acceptatie, bijvoorbeeld met de handige video hieronder.
Pride
Pride is eigenlijk een gevoel van trots. Trots om lid van de LHBTIQ+-gemeenschap te zijn. En dit kan worden gevierd, bijvoorbeeld tijdens de Amsterdamse Gay Pride. Dat is allemaal erg leuk en gezellig, maar er wordt wel degelijk een statement gemaakt: je bent wie je bent, en zo mag je ook zijn. Veel mensen vinden het overdreven, maar zoals je al hebt kunnen lezen is het nog steeds nodig om aandacht te vragen voor de acceptatie van de LHBTQI+-gemeenschap. Een Pride is dus alles behalve overdreven!
Meer info
- Thema: Transgender, wat is dat?
- Thema: Coming out
- GSA Netwerk voor meer informatie over de GSA en LHBTIQ+
- Jong&Out is een site voor jonge LHBTIQ+-ers om verhalen te delen en contact te leggen
- Wil je ontdekken wie jij bent/ waar je op valt? Dan kan je terecht bij iedereenisanders.nl
- Respect2love.nl is een site voor LHBTIQ+-ers met een biculturele achtergrond
Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!