Omgaan met een trauma

Soms maak je in je leven iets heel heftigs mee. Daar kun je nog lang last van hebben. Bijvoorbeeld doordat je slecht slaapt, veel piekert of steeds dezelfde nare beelden terugziet. In dit thema helpen we je om de juiste hulp te vinden om met jouw trauma om te gaan.

Wat is een trauma?

Wat een trauma precies is, is lastig te zeggen. Vaak gaat het om gebeurtenissen of situaties waar je later nog veel last van hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een heftig ongeluk hebt gezien en die beelden blijven terugkomen. Maar het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie hadden tijdens de scheiding, en dat je daar nog steeds slecht van slaapt.

Een trauma ontstaat als er iets gebeurt dat je niet goed kunt verwerken, en waar je lange tijd last van blijft houden. Die last, dat is het trauma. Wat voor de één traumatisch is, hoeft voor een ander niet zo zwaar te zijn. Een trauma is dus ook best persoonlijk.

Wie kan mij helpen?

Als je een trauma hebt, kun je daarbij geholpen worden. Je kunt altijd beginnen bij je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen. Ook een schoolpsycholoog of jongerenwerker kan je vaak goed doorverwijzen.

Wie jou uiteindelijk helpt, hangt af van wat jij nodig hebt. Sommige mensen praten graag met een psycholoog, anderen hebben meer aan een speciale therapie.

Therapie? Een psycholoog? Hoe werkt dat?

Dat klinkt misschien groot en spannend, therapie en psychologen, maar dat valt wel mee. Er zijn verschillende soorten therapieën die je kunt krijgen, wij zetten er een paar op een rijtje.

  • Gesprekstherapie: Bij gesprekstherapie ga je praten over wat er gebeurd is. Voor veel mensen kan dit al heel erg helpen. De psycholoog kan jou dan de juiste vragen stellen waardoor je beter over de ervaring kan nadenken en het beter begrijpt.
  • EMDR Therapie: Bij EMDR therapie moet je aan de gebeurtenis terugdenken, terwijl je aandacht wordt afgeleid door een hand of een lampje. Hierdoor worden je emoties over het trauma minder heftig. Dit klinkt misschien raar, maar het werkt vaak echt!
  • Imaginaire Exposure: Je gaat samen met de psycholoog stap voor stap terug naar de gebeurtenis. Je hersenen leren dat het nu veilig is, en daardoor wordt het gevoel minder zwaar.
  • Imaginaire Rescripting: Je haalt de herinnering naar boven en verandert die in je hoofd. Zo wordt de herinnering minder naar. Je herschrijft als het ware het verhaal.
  • Narratieve Exposure Therapie​: Jouw trauma wordt toegevoegd aan het grotere verhaal van jouw leven. Zo wordt het makkelijker om het een plekje te geven.
  • Intensieve traumabehandeling: In 1 of 2 weken krijg je meerdere therapieën achter elkaar. Dat kan ervoor zorgen dat je klachten snel verminderen.

Hoe kom ik bij een therapeut terecht?

De eerste stap is om naar je huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut. Als je een diagnose krijgt en je wordt geholpen door een psycholoog binnen de basis GGZ, dan wordt de therapie vergoed door je zorgverzekering. Je betaalt dan wel het eigen risico, maar als je jonger bent dan 18, hoef je dat niet te betalen.

Krijg je hulp van je huisarts zelf, of van de praktijkondersteuner van de huisarts? Dan hoef je niets te betalen. Dat kan ook zonder diagnose.

Tips om met je trauma om te gaan

En dan kunnen we je (tot je hulp krijgt) nog wat tips geven om met je trauma om te gaan:

  • Drink even geen alcohol en gebruik geen drugs. Dit kan wel tijdelijk verdoven, maar op de lange termijn werkt het averechts.
  • Praat er over als je de behoefte voelt. Krop het niet op maar zoek iemand bij wie je je goed voelt;
  • Geef jezelf wat afleiding. Dan hoef je er niet steeds aan te denken.
  • Probeer je ritme vast te houden. Blijf dus naar school en naar je baantje gaan. Je kunt wel overleggen met school of werk als het je teveel wordt.
  • Een lastige: maar probeer te accepteren dat het tijd kost voordat je jouw trauma hebt verwerkt.
  • Kijk niet te veel naar heftige beelden op sociale media of tv.

Meer info

  • De informatie in dit thema komt van de websites: aandachtvoortrauma.nl, traumanet.nl, arq.org (een infotheek) en psyned.nl. Op deze websites vind je nog meer informatie over trauma's.
  • Wil je even anoniem praten? Dat kan met de Kindertelefoon voor kinderen onder de 18, en met Allesoké als je ouder dan 18 bent.
  • Denk je door jouw trauma wel eens aan zelfmoord? Bel dan 0800-113 of ga naar 113.nl om anoniem met iemand te chatten.
  • Voor hulp kun je altijd terecht bij je huisarts, schoolpsycholoog of jongerenwerker in de buurt. Zij kunnen je vaak goed helpen en doorverwijzen zodat je de hulp krijgt die je nodig hebt.
  • Wil je je verhaal delen, dat mag natuurlijk altijd op ons Forum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.