Omgaan met haatreacties

Je twijfelt lang, maar toch post je hem, een TikTok video van jezelf. Maar in plaats van likes en leuke comments van je vrienden, krijg je haatreacties. In dit thema vertellen we hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Omgaan met haat

Als je de opdracht krijgt om de hoogste toren van de stad te bouwen, dan heb je twee mogelijkheden: Je kunt heel hard werken en de hoogste toren bouwen die de stad ooit heeft gezien. Of je bouwt een normale toren, en je sloopt alle andere torens die al in de stad stonden. Mensen die jouw toren slopen, zullen dit alleen doen om er voor te zorgen dat hun toren de hoogste van de stad is.

Dit is natuurlijk een metafoor. We hebben het niet echt over torens. Maar toch is het goed om te onthouden. Andere mensen die haatreacties achter laten, zullen dit doen om zichzelf boven jou te plaatsen. Blijkbaar kunnen ze zichzelf niet boven jou plaatsen, door hard aan zichzelf te werken (zelf een hoge toren te bouwen), maar daarvoor moeten ze jou naar beneden halen (jouw toren slopen).

Haat over je uiterlijk

Misschien krijg je haat over je uiterlijk. Dat maakt je waarschijnlijk heel onzeker. Maar deze comments moet je zeker niet te serieus nemen. Wat mooi is, is een mening! Het kan natuurlijk extra moeilijk zijn als je zelf ook niet zo blij bent met je uiterlijk.

De manier waarop je naar je eigen uiterlijk kijkt, komt vaak door wat we om ons heen horen en zien. Op TikTok en Instagram krijg je vaak dezelfde soort mensen te zien. Daardoor ga je denken dat je er uit moet zien, zoals zij er uit zien. Maar dat is natuurlijk niet zo. En dan zijn deze foto's of filmpjes ook vaak genoeg bewerkt of er zit een filter overheen. Als je hier meer over wilt weten, kun je het thema mijn lichaam is geen trend lezen.

“Dit is cringe”

Misschien is de haat niet gericht op hoe je er uit ziet, maar op wat je doet en wie je bent. Dit is super moeilijk. Maak jij content over een specifiek onderwerp, dan vindt niet iedereen dat leuk.

Je zou er over na kunnen denken om deze content alleen te laten zien aan andere mensen die dit ook leuk vinden, bijvoorbeeld met een privé account. Als jij iets leuk vindt, moet je dat altijd kunnen doen zonder dat andere mensen jou er om belachelijk maken. Maar soms kan het prettiger of zelfs veiliger voor je zijn om de content te delen bij de mensen die er ook fan van zijn. Dat zal tenslotte ook de groep zijn waar je het voor bedoelt.

Wil je weten hoe serieus de haat is die jij krijgt en wil je weten welke stappen je moet ondernemen? Eerste Hulp Bij Online Haat heeft een test met hulp en tips bij iedere vraag.

Hoe reageer je?

Als reactie zou je hun toren weer kunnen slopen, en iets gemeens terug kunnen zeggen. Maar je kunt natuurlijk beter aan je eigen toren werken. Als je zorgt dat je trots bent op jezelf, dan heeft het voor anderen geen zin om je aan te vallen. Jouw toren blijft dan namelijk gewoon staan. Negeer, rapporteer of verwijder de comment.

Weet ook dat je niet de enige bent die haatreacties krijgt. Vrijwel iedereen krijgt te maken met nare berichten onder hun foto's of video's. Je bent niet alleen!

Zijn de reacties discriminerend of racistisch? Dan is het goed om de reacties te rapporteren. Misschien kan je zelfs aangifte doen.

Of je doet wat de Bankzitters in deze video doen: er gewoon een beetje om lachen.

Haatreacties plaatsen

Het kan natuurlijk, dat jij juist de persoon bent die haatreacties plaatst. In het filmpje van NOS Stories zitten ook twee jongens die wel eens haatreacties plaatsen. Zij doen dit om grappig te zijn.

Wil je anderen aan het lachen maken? Bedenk je: maak online grappen alleen als je precies dezelfde grap ook zou maken als jullie bij elkaar in dezelfde ruimte zouden zitten. Denk na over een grap waar de ander zelf ook om kan lachen. Dan is het voor iedereen leuk.

Jij post een grapje, en daarna hoef jij er nooit meer bij stil te staan. Maar jouw bericht heeft échte gevolgen. Je maakt iemand onzeker, verdrietig of depressief. Online haat en pesten heeft helaas eerder al jongeren tot zelfmoord gedreven.

Wil je de ander feedback geven? Als je écht feedback wil geven, doe dat dan face-to-face. Of stuur een persoonlijke DM. Denk er ook dan over na hoe je het zegt, doe het op dezelfde manier als wanneer die persoon voor je zou staan.

Meer info

  • Informatie uit dit thema komen van de websites: eerstehulpbijonlinehaat.nl , psychologievansucces.nl , stoppestennu.nl. Op deze websites kun je nog veel meer informatie vinden over online haat.
  • Wil je praten over online haat? Als je jonger dan 18 bent kan dit via de Kindertelefoon. Als je ouder dan 18 bent kan dit via Allesoké.
  • Helpwanted.nl is een website waar je terecht kunt als er iets ergs online is gebeurd. hier kun je bellen of chatten met iemand die jou verder kan helpen en naar je luistert.
  • Je kunt ook altijd terecht bij een leraar, bijvoorbeeld als de online haat door een klasgenoot gebeurt. Of praat er over met een schoolpsycholoog of jongerenwerker.
  • In de thema's online pesten vertellen we je meer over online pesten en geven we tips.
  • Wil je anoniem je verhaal kwijt? Dat kan altijd op ons forum. Hier kun je ook tips krijgen van anderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.