Vapen

Het is je vast niet ontgaan, de nieuwe trend rondom 'vapen'. Misschien heb je al gevaped of ben je er nieuwsgierig naar. Dit thema gaat over vapen. Is het écht minder slecht dan roken? En hoe schadelijk is het dan wel? In dit thema kom je er achter.

Wat is het verschil tussen roken en vapen?

Als je een sigaret rookt, rook je iets anders dan als je een vape rookt. Bij E-sigaretten verbrand je geen tabak, maar verdamp je een vloeistof of een nicotine-zout. Niet alleen krijg je hierdoor toch nicotine binnen, maar het zorgt er ook voor dat de bittere smaak van nicotine verdwijnt. In ruil daarvoor worden er zoete smaakjes toegevoegd, waardoor het vapen nog lekkerder wordt. Je krijgt dus gewoon nicotine binnen en dat is heel verslavend!

Hoe (on)gezond is vapen?

“volgens de onderzoeken die nu bekend zijn, is het minder schadelijk dan roken, maar als je echt gezond wilt doen moet je natuurlijk gewoon een kiwi eten,” zei de man uit het filmpje. En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop.

Want ja, vapen is minder schadelijk dan roken. Er komen minder schadelijke stoffen vrij, en in een kleinere hoeveelheid. Maar niet te vroeg juichen! Van vapen kan je namelijk last krijgen van je luchtwegen en van hartkloppingen. Ook hebben vapers een grotere kans om kanker te krijgen. Dit kan dus ook bij jou gebeuren. Uiteindelijk is vapen ook niet goed voor je longen. Er is een reden dat profvoetballers niet met een vape rondlopen.

Er gaan verhalen over ontploffende vapes, maar je hebt sowieso vast wel eens bij jezelf of je vrienden gemerkt dat je vaak moet hoesten van je vape, of keelpijn krijgt. Oppassen dus!

Vapen onder minderjarigen

Het kopen van een vape is verboden als je nog geen 18 bent. Maar dat betekent natuurlijk niet dat minderjarigen er niet aan kunnen komen. En het toevoegen van lekkere smaakjes en leuke kleurtjes, maakt de vape natuurlijk opzettelijk aantrekkelijk voor jongeren.

Onder minderjarigen kan vapen ook nog als 'cool' gezien worden. De vraag is dan natuurlijk, of jij sterk genoeg bent om die groepsdruk aan te kunnen. Of dat je toch besluit om 'nee' te zeggen.

Tips over vapen

Eigenlijk is er maar één belangrijke tip die je moet onthouden: als je nog nooit hebt gerookt of gevaped, blijf er dan gewoon van af! Dan raak je er ook niet verslaafd aan en hoef je al die smerige stoffen niet in je lijf te krijgen.

Ben je toch al begonnen met een van de twee, dan hebben we hier nog wat andere tips:

  • Rook je sigaretten? Dan is het misschien een goed idee om over te stappen op een vape. Uiteindelijk is vapen toch minder schadelijk.
  • Stoppen met het gebruiken van nicotine is moeilijk. Probeer daarom samen met iemand anders te stoppen, en bedenk wat je gaat doen als je graag wilt roken of vapen.

Het filmpje hieronder geeft tips over hoe jij kan stoppen met roken, maar die kan jij natuurlijk ook gebruiken om van je vape af te komen.

Meer informatie

  • Het RIVM heeft veel informatie over vapen en roken.
  • Meedoen met Stoptober? Dat kan natuurlijk ook buiten de maand oktober.
  • Praten over jouw ervaring met vapen en roken? praat er over op ons forum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.