Vapen

Het is je vast niet ontgaan, de nieuwe trend rondom 'vapen'. Misschien heb je al gevaped of ben je er nieuwsgierig naar. Dit thema gaat hierover.

Wat is het verschil tussen roken en vapen?

Als je een sigaret rookt, dan inhaleer je iets anders dan als je een vape rookt. Bij E-sigaretten verbrand je geen tabak, maar verdamp je een vloeistof of een nicotine-zout. Je inhaleert daarmee geen teer of koolmonoxide, maar wel nicotine en een aantal andere schadelijke stoffen.

Het vapen zorgt er ook voor dat de bittere smaak van nicotine verdwijnt. Daarbij worden er ook nog zoete smaakjes toegevoegd, waardoor het vapen nog lekkerder wordt. Men vermoed dat nicotinezouten ook sneller worden opgenomen in je lichaam. Dit maakt vapen extra verslavend.

Hoe ongezond is vapen?

Om maar met de deur in huis te vallen; wetenschappers zeggen dat vapen even slecht voor je is als roken. De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden.

Door te vapen:

  • Kun je last krijgen van hartkloppingen. Door de nicotine vernauwen je bloedvaten en versnelt jouw hartslag. Dit kan de bloedstroom belemmeren;
  • Heb je meer kans op op hart- en vaatziekten. Vapes bevatten schadelijke stoffen die de bloedvaten kunnen beschadigen;
  • Kunnen je longen beschadigen;
  • Kunnen hersencellen en verbindingen in de hersenen beschadigd worden;
  • Heb je een grotere kans om (long)kanker te krijgen.

Dit kan dus allemaal ook bij jou gebeuren. Er is een reden dat profvoetballers niet met een vape rondlopen.

Bij het vapen inhaleer je langer (omdat het makkelijker gaat) dan bij een normale sigaret. Hierdoor rook je stiekem misschien wel 2x zoveel als je 'normaal' zou roken. Bedenk: als jij een vape (met 1 ml vloeistof en 2% nicotine) verdampt, dan staat dat gelijk aan het roken van 20 sigaretten.

Er gaan verhalen over ontploffende vapes (let dus sowieso op het Europese keurmerk), maar je hebt sowieso vast wel eens bij jezelf of je vrienden gemerkt dat je vaak moet hoesten van je vape, of keelpijn krijgt. Oppassen dus!

Belangrijk

Het kopen van een vape is verboden als je nog geen 18 bent. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je er niet aan kunt komen. In Europa zijn er richtlijnen voor vapes. Bijvoorbeeld dat er maximaal 2% nicotine in de vloeistof mag zitten. Maar koop jij je vape bijvoorbeeld via AliExpres, dan zit je al snel buiten Europa. Dan kan er zomaar 5% nicotine in je vape zitten. Mocht je toch willen vapen, let dan goed op het keurmerk en het % nicotine.

Wist je dat de smaakjes verboden worden?

Wist je dat vapes vanaf 1 januari 2024 geen lekkere smaakjes meer mogen hebben? Het is dus afgelopen met je mango of sinaasappel vape. Vanaf 2024 smaken alle vapes naar… niks. Deze regel is er om er voor te zorgen dat jongeren de vapes niet meer zo lekker vinden. Maar veel vapers zijn natuurlijk al verslaafd aan nicotine, dus of het écht werkt weten we nog niet.

Tips om te stoppen met vapen

Eigenlijk is er maar één belangrijke tip die je moet onthouden: als je nog nooit hebt gerookt of gevaped, blijf er dan gewoon van af! Dan raak je er ook niet verslaafd aan en hoef je al die smerige stoffen niet in je lijf te krijgen.

Ben je toch al begonnen met een van de twee? Stoppen met het gebruiken van nicotine is erg moeilijk. Een paar tips:

  • Probeer samen met iemand anders te stoppen, dan sta je er niet alleen voor;
  • Ga even langs bij jouw huisarts voor advies en eventueel nicotinepleisters / medicijnen. Je hoeft hier niet voor te betalen;
  • Kies een stopdatum;
  • Bedenk alvast wat je gaat doen als je het moeilijk hebt;
  • Bewegen en sporten helpen goed. Ook om niet dikker te worden.

Het filmpje hieronder geeft tips over hoe jij kan stoppen met roken, maar die kan jij natuurlijk ook gebruiken om van je vape af te komen.

Meer informatie

  • Het RIVM heeft veel informatie over vapen en roken.
  • Kijk op IkStopNu voor informatie over stoppen met roken. Ook als je iemand anders wilt helpen met stoppen.
  • Praten over jouw ervaring met vapen en roken? Dat kan op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.