Omgaan met het nieuws

Oorlog in Gaza, Oekraïne en Sudan. Overstromingen en aardbevingen dichtbij huis en verder weg. Er is van alles aan de hand. De problemen in de wereld zijn op dit moment veel groter dan wij zijn. Het leed en verdriet van anderen is door sociale media en het internet beter zichtbaar dan het ooit was. Dat is moeilijk om te zien. Je kunt zo weinig doen om te helpen en je kunt het niet oplossen.

Dingen die gebeuren in de wereld hebben op iedereen een ander effect. Sommige mensen worden boos, anderen bang of verdrietig en er zijn ook mensen die het helemaal niet zoveel doet. Omdat ze bijvoorbeeld niet zoveel om het nieuws geven, of niet betrokken zijn bij dat ene gebied of conflict. Het is dus voor iedereen anders hoe je om zal gaan met het nieuws.

Zoek elkaar op

Als je merkt dat iets je bezig houdt, praat er dan over! Zoek je vrienden, klasgenoten, vertrouwenspersoon of ouders op en praat over je gevoelens. Leg uit waarom je boos, bang of verdrietig bent. Alleen er over praten kan al enorm opluchten. Het kan best zijn dat de persoon met wie je praat een andere mening heeft. Bijvoorbeeld omdat jij wel in klimaatverandering gelooft en de ander niet, of omdat jij vindt dat de Palestijnen gelijk hebben en de ander vindt dat Israël gelijk heeft. Dat kan best lastig zijn. Dan is het belangrijk om niet alleen zelf te praten, maar ook heel goed naar de ander te luisteren. Lees ook eens dit thema over polarisatie, daarin staan heel veel tips over hoe je met iemand kan praten die anders denkt dan jij.

In dit filmpje wordt er verteld wat er in Sudan gebeurt.

Kom in actie

Er zijn, naast praten met elkaar, veel manieren om in actie te komen.

  • Demonstreren. Je maakt met een groep mensen duidelijk wat jullie mening of standpunt is. Je mag in Nederland demonsteren, doe dat dan wel veilig en zonder geweld. Ook moet je dit van te voren melden. De burgemeester mag altijd een demonstratie stoppen als er bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie ontstaat. Op Politie.nl vind je hierover meer informatie.
  • Geld doneren. Je kan geld doneren aan een goed doel. Let er dan wel op dat jouw bijdrage uitgegeven wordt aan iets waar jij ook echt achter staat.
  • Een petitie tekenen. Een petitie is een (online of offline) lijst met handtekeningen die een bepaald doel steunen. Als jij jouw naam en handtekening zet op zo'n lijst steun jij de reden waarom de petitie is gestart. Voor mensen die een petitie starten geldt hoe meer handtekeningen, hoe beter. Als je genoeg handtekeningen hebt kan je bijvoorbeeld naar de Tweede Kamer gaan om aandacht te vragen voor jouw doel.
  • Online iets delen. Je kan beelden die viral gaan ook delen om aandacht ergens voor te vragen, zoals met “All eyes on Rafah” op Instagram. Maar je kan ook kleinere dingen delen, of gewoon iets anders, iets vrolijks of grappigs bijvoorbeeld, om jouw volgers even te laten lachen.
  • Meer te weten komen. Op social media zie je vooral veel meningen langskomen. Het is daarom slim om ook op andere manieren aan informatie te komen. Bijvoorbeeld door het nieuws te kijken, naar een bijeenkomst te gaan, of iets vragen aan iemand die er meer van weet. Als je meer weet over het ding mee zit, wordt het misschien minder eng of weet je beter wat je zelf kan doen.

In dit filmpje wordt het ontstaan van het Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd:

En dan nog even dit

Er speelt nu echt heel veel in de wereld en dat is niet niks. Het is mooi en moedig van je als je er wilt zijn voor mensen die het zwaar hebben. Maar onthoud dat je nog jong bent en dat jij de wereld niet hoeft te dragen. Probeer ook te genieten van je eigen leven en je te focussen op wat voor jou belangrijk is. Zorg goed voor jezelf.

Wordt het je allemaal te veel? Zoek dan hulp van een professional zoals de Kindertelefoon of met Allesoke of ga naar je vertrouwenspersoon op school, een jongerenwerker in de buurt of je huisarts.

  • Je kunt gratis en anoniem chatten of bellen met de Kindertelefoon (12- 18 jaar) of met Allesoke (18 – 25 jaar).
  • Ook kun je terecht bij Pratenonline.nl. Dat is een website voor jongeren tussen de 12-24 jaar, die zich down of gespannen voelen.

Verder kun je jouw ervaring delen op ons forum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.