Anticonceptie, wat is er allemaal?

De pil, een staafje in je arm, een pleister ergens op je lijf of een spiraaltje? Er zijn zoveel anticonceptie mogelijkheden. Waar kun je allemaal uit kiezen en waarom is er zoveel aanbod?

En niet geheel onbelangrijk: wat past bij jou?

Verschillende anticonceptie

Er zijn dus heel veel verschillende anticonceptiemiddelen. Wij zetten de meest bekende voor jou op een rij.

  • Anticonceptiepil | Deze pil bevat hormonen waardoor je niet zwanger kunt worden. Je slikt de pil iedere dag en stopt na 3 weken 4 tot 7 dagen. In de pauzeweek menstrueer je.
  • Hormoonspiraaltje | De hormoonspiraal bevat ook hormonen waardoor je niet zwanger kunt worden. Hij wordt door bijvoorbeeld de huisarts ingebracht in de baarmoeder en werkt 5 jaar.
  • Koperspiraaltje | Deze spiraal bevat geen hormonen maar koper. Koper zorgt ervoor dat je eicel niet bevrucht kan worden. De koperspiraal werkt 5-10 jaar
  • Anticonceptiestaafje | Dit staafje wordt onder de huid van je bovenarm ingebracht en bevat hormonen. Het werkt 3 jaar
  • Anticonceptie ring | Deze ring bevat hormonen en is van flexibele kunststof die je zelf in kunt brengen en 3 weken draagt. Daarna haal je de ring eruit en menstrueer je. Je brengt een nieuwe ring in.
  • Condoom | Niet te ontbreken natuurlijk! Een condoom vangt sperma op zodat het niet bij de baarmoeder kan komen. Het kan wel 's voorkomen dat het condoom scheurt, dus het is altijd beter als je ook nog een andere vorm van anticonceptie erbij gebruikt.
  • Natural Cycles | Dit is geen letterlijk middel voor in je lijf maar een nieuwe methode waarin je vertrouwd op je eigen cyclus die je bijhoudt met een thermometer en een app. Je bent dus bewust wanneer je vruchtbare periode is, dit gemiddeld 6 dagen per maand.

Meisje met condoom in broekzak

Belangrijk om te weten:

  • Je bent alléén met een condoom beschermd tegen soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen).
  • Als je kiest voor hormonale anticonceptie krijg je een 'kunstmatige' of nagebootste menstruatie die medisch gezien onttrekkingbloedingen heten. Je hebt dus nooit je 'natuurlijke flow'.
  • Kies je voor het checken van je natuurlijke cyclus dan vergt dat veel discipline en verantwoordelijkheid. Seks op vruchtbare dagen is een groot risico en wordt afgeraden.

Wil je meer info over wat voor anticonceptiemiddelen er zijn én een test doen om te kijken wat bij jou past? Check Anticonceptievoorjou.nl

Ervaringen

Eerst zien dan geloven? Ben jij benieuwd naar ervaringen van anderen met bepaalde anticonceptiemiddelen? Logisch! Voordat je een afspraak maakt om bijvoorbeeld een spiraal te zetten of een staafje in je arm in te brengen, is het niet raar dat je nieuwsgierig bent naar hoe andere meiden dat hebben ervaren. Wij hebben een leuke kijktip voor je, check de video hieronder. Voor meer video's van de Vrij Veilige Dating Show klik hier!

Hormonen

Misschien heb je het vaker gehoord van vriendinnen, maar er zijn veel meiden die niet goed reageren op anticonceptiemiddelen die hormonen bevatten. Je kunt je somberder en angstiger voelen. Wil je hier meer info over? Check dan de video hieronder. Deze video gaat over 'de pil' maar dat is natuurlijk niet het enige anticonceptiemiddel dat hormonen bevat. Als je per se een anticonceptiemiddel wilt gebruiken dat hormonen bevat, kun je het beste met de huisarts of met Sense overleggen wat bij je past. Niet alle anticonceptiemiddelen bevatten namelijk evenveel hormonen.. (Volg je het nog?)

zwart wit tekening depressief meisje

Begin je met anticonceptie, houdt je gemoedstoestand dan goed in de gaten. Zo kom je erachter of jij behoort tot de groep meiden die nergens last van heeft, of de groep die gevoeliger reageert op de inbreuk van de privacy van je baarmoeder 😉

Side notes over anticonceptie

  • Iedereen reageert verschillend op anticonceptiemiddelen. Het kan soms best een zoektocht zijn om te kijken wat bij je past. Dus schrik niet als jij vervelend reageert op een spiraal of de pil. Er is vast iets wat dan beter bij jou past!
  • Geen enkel anticonceptiemiddel beschermt je voor 100% tegen zwangerschap. Er is altijd een hele kleine kans dat je zwanger kunt worden.
  • Ben je jonger dan 21 jaar? Dan worden anticonceptiemiddelen vergoed door je basisverzekering. Tussen de 18 en de 21 jaar gaat de anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage.
  • De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de vrouw! Als man kan je ook met je vriendin meedenken en samen overleggen.

Hoe kom ik aan anticonceptiemiddelen?

Bel je huisarts! ''Néééé, bellen daarover is toch super ongemakkelijk?'' Bedenk maar dat die dokter echt wel gekkere dingen heeft gezien dan iemand die een afspraak maakt om te praten over anticonceptiemiddelen. Sterker nog, het laat juist zien dat jij niet zomaar wat doet maar serieus nadenkt en een bewuste keuze kan maken. Supergoed! Je kunt natuurlijk ook altijd vragen of er iemand met je mee wil als je het spannend vindt.

Wil je toch echt liever niet naar je huisarts? Dan kan je ook bij Sense terecht (gratis tot 25 jaar). Je kunt hier bellen, chatten en mailen over al je vragen die met seks te maken hebben, dus ook over anticonceptie.

Toch zwanger?

Geen enkel anticonceptiemiddel garandeert 0% kans op zwangerschap. Ook al is de kans dus heel klein met de juiste anticonceptiemiddelen, je kúnt zwanger worden. Maar wat doe je dan als je geen kind wilt?

Je kunt dan bijvoorbeeld de morning-afterpil nemen. Die werkt het beste binnen 24 uur na onveilige seks. Deze pil kun je zonder recept gewoon bij de drogist of apotheek halen.

Tot 5 dagen na de onveilige seks kan je ook kiezen voor een morning-afterspiraal.

Dit wordt ook wel het koperspiraaltje genoemd. De arts plaatst dit in jouw vagina. Dit spiraaltje werkt nog beter dan de morning-afterpil. Het kan minstens 5 jaar blijven zitten. Heb je het spiraaltje laten plaatsen, dan ben je al die tijd beschermd tegen onbedoelde zwangerschap.

Witte Medicijndoos

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.