Anoniem zette iemand op het forum: “Ik word al n tijdje gepest op internet. Ik voel me achtervolgd. 'T lijkt alsof er altijd iemand achter me aanzit omdat ze me bedreigen en ze zeggen dat ze me gaan opwachten. Ze sturen me altijd berichten via een anoniem nummer, en die kan je ook niet blokkeren. Kan iemand mij helpen, en mij vertellen wat ik moet doen?!”
Deze persoon heeft te maken met online pesten. Misschien herken jij dit ook wel, omdat je wordt gepest, omdat je zelf pest of omdat je het in je omgeving ziet. Daarom hebben we dit thema. Voor de persoon op het forum, en voor jou!
Wat is online pesten?
Het spreekt eigenlijk voor zich, online pesten is het pesten van iemand, maar dan op het internet. Achter hun telefoon voelen sommigen zich veilig om anderen te pesten. Er zijn veel vormen van online pesten:
- Haatpost maken
- Verneder video's maken
- (Naakt) foto's verspreiden
- Raad de leerling
- Roddelen (Gossip Girl)
- Buiten sluiten uit een Whatsapp groepsapp
- Stalken (herhaaldelijk lastig vallen online.)
- Slut-shamen (iemand voor slet of hoer uitmaken)
- Iemand beledigen in een groep op Snapchat of Whatsapp
- etc.
Er zijn natuurlijk veel meer manieren van online pesten. Mensen op het internet zijn nu eenmaal heel creatief met manieren om anderen te pesten. Maar als niemand die posts liket en ze niet worden doorgestuurd is voor de pester de lol er snel af. Dus ook als je zelf niet pest, of gepest wordt, kan je wat doen om dit te stoppen.
Esmaralda heeft haar hele jeugd last gehad van pesten. Op de middelbare school had Esmaralda voor het eerst te maken met online pesten. Dit gebeurde vooral in de groepsapp van haar klas. “In de klassen app voelde ik me niet fijn. Ik was bang iets te vragen in de groepsapp omdat iedereen zo raar dacht over mij,” vertelt ze.
In deze video vertelt Cas hoe hij online gepest werd:
Wat doet online pesten met je?
Als iets op het internet staat, komt het er bijna nooit meer van af. Het is dus te makkelijk om te zeggen: “als je op internet gepest wordt, dan doe je je telefoon toch uit!”
Slachtoffers van online pesten hebben vaker last van depressie, angst en stress, dan slachtoffers van klassiek pesten. Ook komen online pesten en klassiek pesten vaak samen voor. Op school wordt je gepest, en als je thuis komt, gaat het gewoon door. Of je vrienden laten je vallen omdat je online gepest wordt.
Ook Esmaralda voelt het effect van het pesten nog altijd. “Uiteindelijk maakte de angst me zo moe. Ik wilde niet meer naar school. Uiteindelijk leerde ik hete ergens te negeren maar heeft het wel beschadiging achter gelaten.” Ze vindt het belangrijk dat mensen stil staan bij de schade die het aanricht en heeft daarom haar persoonlijke verhaal opgeschreven. Dit kun je lezen door op de link te klikken.
Ik ben de pestkop…
Misschien lees jij dit en ben je wel geschrokken. Niet omdat je gepest wordt, maar omdat je zelf iemand pest. Je hebt een roddel verspreid over iemand, of je hebt die ene klasgenoot uit de groepsapp van jullie klas gehaald omdat je hem raar vindt, of erger. Jij vond dit misschien grappig, maar wat je deed is echt niet oké.
Als jij online pest, dan doe je dit omdat je macht over iemand wilt uitoefenen en iemand wilt beschadigen. Als je dapper genoeg bent om te erkennen dat jij de pestkop bent, dan moet je daar nu mee stoppen. Want wat jij nu doet, daar kan iemand nog jaren last van hebben.
Als je wilt voorkomen dat jij ooit spijt krijgt van het pesten, kan je beter nu stoppen. Heb je al spijt dat je iemand gepest hebt? Dan kan je altijd sorry tegen de ander zeggen en het er over hebben met de Kindertelefoon (12-18 jaar) of met Allesoké (18-25 jaar).
Tips voor als jij online gepest wordt
- Praat er over! Met vrienden, je ouders of met een docent op school. Zij kennen je en weten misschien wel hoe je er mee om moet gaan. Als je liever niet met iemand praat die je kent, kan je de Kindertelefoon of Allesoké bellen. Zij kunnen je ook altijd advies geven of gewoon even naar je luisteren.
- Denk na over wat je op het internet zet. Nu je naaktfoto sturen lijkt misschien onschuldig, maar het kan je in de toekomst veel problemen geven.
- Als je niet reageert op haat post en berichtjes, wordt het voor de ander snel saai. Hoewel het moeilijk is, probeer niet op de appjes te reageren.
- Ga nooit zelf ook pesten om weer als sterk gezien te worden.
- Blokkeer de personen die je blijven pesten. Op veel sociale media kan je ook berichten of melden.
- Neem een nieuw nummer, en geef het nummer alleen aan de personen die je écht vertrouwt.
- Als het pesten uitloopt in bedreigen, of andere illegale vormen, kan je aangifte doen bij de politie. Bewaar dan wel al het bewijs van het pesten.
Meer info
- Wil jij praten over pesten en (anoniem) je vragen stellen of je verhaal delen? Onder de 18 kan dit met de Kindertelefoon en als je ouder dan 18 bent kan dit met Allesoke. Je kunt ook anoniem chatten of bellen met Helpwanted of hulp krijgen als slachtoffer via Slachtofferhulp.
- Voor informatie, advies of hulp bij het maken van een melding kan te je terecht op de website van Meldknop.nl
- Meer weten over pesten? kijk dan op Stoppestennu.nl
- Denk je dat jouw pesters illegaal bezig zijn geweest? Kijk op Vraaghetdepolitie.nl of je misschien aangifte kan doen.
- Op Jongerenhulponline.nl vind je nog meer hulplijnen.
- Verder kan je natuurlijk altijd jouw verhaal delen op ons forum!