Online pesten

Anoniem zette iemand op het forum: “Ik word al n tijdje gepest op internet. Ik voel me achtervolgd. 'T lijkt alsof er altijd iemand achter me aanzit omdat ze me bedreigen en ze zeggen dat ze me gaan opwachten. Ze sturen me altijd berichten via een anoniem nummer, en die kan je ook niet blokkeren. Kan iemand mij helpen, en mij vertellen wat ik moet doen?!”

Deze persoon heeft te maken met online pesten. Misschien herken jij dit ook wel, omdat je wordt gepest, omdat je zelf pest of omdat je het in je omgeving ziet. Daarom hebben we dit thema. Voor de persoon op het forum, en voor jou!

Wat is online pesten?

Het spreekt eigenlijk voor zich, online pesten is het pesten van iemand, maar dan op het internet. Achter hun telefoon voelen sommigen zich veilig om anderen te pesten. Er zijn veel vormen van online pesten:

 • Haatpost maken
 • (Naakt) foto's verspreiden
 • Buiten sluiten uit een Whatsapp groepsapp
 • Stalken (herhaaldelijk lastig vallen online.)
 • Slut-shamen (iemand voor slet of hoer uitmaken)
 • Iemand beledigen in een groep op Snapchat of Whatsapp
 • ect.

Er zijn natuurlijk veel meer manieren van online pesten. Mensen op het internet zijn nu eenmaal heel creatief met manieren om anderen te pesten.

Esmaralda heeft haar hele jeugd last gehad van pesten. Zowel op school, als online. “Het pesten begon in groep 3. Ik had behoorlijk dun haar waardoor mijn oren door m’n haar vielen. De eerste opmerking was dat ik grote oren had.” Toen ze ouder werd verhuisde ze naar een kleiner dorp waar iedereen elkaar al kende. Dit maakte de pesterijen alleen maar erger. “Ik kreeg last van groepsdruk en ik wilde erbij horen. Het voelde alsof ik nooit genoeg was,” legt ze uit.

Op de middelbare school had Esmaralda voor het eerst te maken met online pesten. Dit gebeurde vooral in de groepsapp van haar klas. “In de klassen app voelde ik me niet fijn. Ik was bang iets te vragen in de groepsapp omdat iedereen zo raar dacht over mij,” vertelt ze.

Wat doet online pesten met je?

Als iets op het internet staat, komt het er bijna nooit meer van af. Het is dus te makkelijk om te zeggen: “als je op internet gepest wordt, dan doe je je telefoon toch uit!”

Slachtoffers van online pesten hebben vaker last van depressie, angst en stress, dan slachtoffers van klassiek pesten. Ook komen online pesten en klassiek pesten vaak samen voor. Op school wordt je gepest, en als je thuis komt, gaat het gewoon door.

Ook Esmaralda voelt het effect van het pesten nog altijd. “Uiteindelijk maakte de angst me zo moe. Ik wilde niet meer naar school. Uiteindelijk leerde ik hete ergens te negeren maar heeft het wel beschadiging achter gelaten.” Ze vindt het belangrijk dat mensen stil staan bij de schade die het aanricht en heeft daarom haar persoonlijke verhaal opgeschreven. Dit kun je lezen door op de link te klikken.

Ik ben de pestkop…

Misschien lees jij dit en ben je wel geschrokken. Niet omdat je gepest wordt, maar omdat je zelf iemand pest. Het kan best zijn dat je het niet helemaal door had. Je kreeg een lelijke foto van je collega doorgestuurd en hebt die toen ook naar anderen gestuurd. Of je hebt die ene klasgenoot uit de groepsapp van jullie klas gehaald omdat je hem raar vindt. Jij vond dit misschien grappig, maar de ander zal zich echt gepest voelen.

Als jij online pest, dan doe je dit omdat je macht over iemand wilt uitoefenen en iemand wilt beschadigen. Als je dapper genoeg bent om te erkennen dat jij de pestkop bent, dan moet je daar nu mee stoppen. Want wat jij nu doet, daar kan iemand nog jaren last van hebben.

Wat er kan gebeuren als je iemand pest laat de film 'Spijt' goed zien. Jochem wordt in deze film zo erg gepest dat hij zelfmoord pleegt. In zijn omgeving heeft iedereen spijt, bijvoorbeeld omdat ze gepest hadden of hem niet hielpen toen hij het nodig had. De trailer van de film staat hieronder:

Als je wilt voorkomen dat jij ooit spijt krijgt van het pesten, kan je beter nu stoppen. Heb je al spijt dat je iemand gepest hebt? Dan kan je altijd sorry tegen de ander zeggen en het er over hebben met de Kindertelefoon (12-18 jaar) of met Allesoké (18-25 jaar).

Tips voor als jij online gepest wordt

 • Praat er over! Met vrienden, je ouders of met een docent op school. Zij kennen je en weten misschien wel hoe je er mee om moet gaan. Als je liever niet met iemand praat die je kent, kan je de Kindertelefoon of Allesoké bellen. Zij kunnen je ook altijd advies geven of gewoon even naar je luisteren.
 • Denk na over wat je op het internet zet. Nu je naaktfoto sturen lijkt misschien onschuldig, maar het kan je in de toekomst veel problemen geven.
 • Als je niet reageert op haat post en berichtjes, wordt het voor de ander snel saai. Hoewel het moeilijk is, probeer niet op de appjes te reageren.
 • Blokkeer de personen die je blijven pesten. Op veel sociale media kan je ook berichten of melden.
 • Neem een nieuw nummer, en geef het nummer alleen aan de personen die je écht vertrouwt.
 • Als het pesten uitloopt in bedreigen, of andere illegale vormen, kan je aangifte doen bij de politie. Bewaar dan wel al het bewijs van het pesten.

En een laatste boodschap van Esmaralda, “je bent niet alleen”. Die boodschap geeft ze niet alleen aan degenen die gepest worden, maar ook aan zij die zelf pesten: “Want pesten doen ze nooit zomaar. Dat ontstaat omdat ze zelf gepest worden of dat ze problemen hebben thuis, ze zijn onzeker en ga maar door.”

Meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.