Persoonlijke hygiëne

Zweten, vet haar en puistjes. Het hoort er allemaal bij als je in de puberteit zit. Je lichaam wordt volwassen. En dat gaat helaas niet altijd zonder slag of stoot. Maar als jij jezelf goed verzorgt, kom jij die puberteit vast een stuk gemakkelijker door!

Maar hoe zorg jij er nou voor dat je van je zweetgeur afkomt of het zelfs kan voorkomen? Hoe moet jij je puistjes nou behandelen? Hoe voorkom je vet haar? Lees het hieronder in de tips!

Tip 1: Gebruik een goede deo of anti-transpirant
Gewoon een deodorant is niet altijd voldoende. Wees kritisch (of vraag je ouders, beter dan dat je vrienden je ruiken…). Als je veel zweet is het verstandig om je te laten adviseren en wat geld uit te geven aan een goede deodorant of anti-transpirant. Het verschil? Deo’s maskeren het zweetluchtje, terwijl anti-transpiranten het zweten en dus ook de geur tegengaan. Er zijn een aantal merken die gespecialiseerd zijn in overmatig zweten. Dit zijn geen deo’s, maar anti-transpiranten. Denk hierbij aan merken zoals: Odorex, A. Vogel, Vichy. Probeer uit wat bij jou het beste werkt.

Tip 2: Trek je kleding niet te vaak achter elkaar aan
Als je je kleding al een dag heb aangetrokken en er hangt al een klein zweetluchtje aan, is het beter om ze gewoon in de was te gooien. De geur van zweet kan snel naar boven komen als het er eenmaal inzit. Ook het soort stof speelt een rol. In katoen zweet je minder snel dan in allerlei soorten polyester (bv fleece of veel gladde hemdjes).
Tip 3: Blijf van je haar af
Een lastige tip, maar hoe vaker je aan je haar zit hoe sneller het vettig wordt. Het is dus verstandig om van je haar af te blijven en het dus misschien vaker vast te dragen om verleiding te voorkomen.
Tip 4: Niet aan pukkels zitten
Het is verleidelijk om je puistje uit te knijpen als er een witte kop op zit. Niet doen! Dit zorgt er alleen maar voor dat er een ontsteking kan ontstaan en het dus erger wordt. Laat je huid met rust. Een puist verdwijnt sneller als je er niet aan zit.

Tip 5: Drink water
Als je last hebt van jeugdpuistjes (of gewoon geen zin hebt om ze te krijgen) is het verstandig om jezelf goed te hydrateren, dus is het belangrijk om elke dag veel water te drinken. Water zorgt voor een schone huid en het is erg gezond voor je lichaam. Frisdrank en sappen hydrateren je wel, maar er zitten ook veel suikers in, waardoor ze weer ongezonder zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.